Győzött is, meg nem is Kaczyński pártja Lengyelországban
Globál

Győzött is, meg nem is Kaczyński pártja Lengyelországban

MTI
|
Portfolio
A fő ellenzéki erő, a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 34,3 százalékát kapta a lengyel helyhatósági választások első fordulójában, míg a kormánykoalíciót vezető, Donald Tusk-féle Polgári Koalíció (KO) a voksok 30,6 százalékát szerezte meg a hétfő este közzétett összesített eredmények szerint.

Április 21-én második fordulóra kerül sor azokban a körzetekben, amelyekben a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

A lengyel országos választási bizottság (PKW) honlapján a szavazatok százszázalékos feldolgozottsága alapján közreadott eredmények azt mutatják, hogy a PiS és a KO eredménye között valamivel nagyobb a különbség a szavazófülkét elhagyók körében készült, vasárnap este közzétett exit pollhoz képest. Az exit poll azt mutatta, hogy a PiS 33,7, a KO pedig 31,9 százalékos eredményt ért el.

A többi kormánykoalíciós tömörülés közül a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Lengyelország 2050 párt alkotta Harmadik Út (TD) nevű blokk a voksok 14,3 százalékára tett szert, a Baloldal pedig 6,3 százalékot kapott. A szélsőjobboldali, ellenzéki Konföderáció a szavazatok 7,2 százalékát szerezte meg.

2024-es önkormányzati választási eredmények

A vajdaságokban a pártokra leadott szavazatok összesítése alapján számolt eredmény azt mutatja, hogy

a Konföderációt leszámítva az összes párt támogatottsága többé-kevésbé visszaesett az október 15-i parlamenti választás óta.

A legnagyobb, 2,3 százalékpontos csökkenést a Donald Tusk-féle kormánykoalíció legkisebb ereje, a Baloldal volt kénytelen elkönyvelni. A PiS, bár megnyerte a mostani választást, 1,1 százalékkal kevesebb szavazatot kapott. A kormánykoalíció két nagyobb ereje, a KO és a TD százalékokat tekintve alig veszített. A százalékokat parlamenti mandátumokra átszámolva Tusk kormányának továbbra is stabil többsége lenne.

Lengyel választások 2023 és 2024 összevetés

Az összesített eredmények alapján a 16 lengyelországi vajdaság közül a KO 9, a PiS 7 vajdaságban győzött, bár nem mindegyikben szerzett önálló többséget. Az exit poll szerint a KO 10 vajdaságban, a PiS pedig 6-ban győzött volna.

A térképen jól kirajzolódik az ország nyugat-keleti megosztottsága.

A helyi koalíciók alakításától függ, hogy hány vajdasági közgyűlést irányít majd a KO más kormánykoalíciós partnerekkel együtt, és hányat a PiS, amelynek például az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság közgyűlésében egy mandátum hiányzik az önálló többséghez.

A részvételi arány a PKW szerint 51,94 százalékot tett ki.

A lengyel önkormányzati választásokról részletesebben ebben a cikkünkben írtunk, ahol még az exit poll-eredményeket vettük alapul:

Címlapkép: Jarosław Kaczyński, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszédet mond a lengyel helyhatósági választások első fordulójának estéjén Varsóban 2024. április 7-én. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal percről percre ukrajna oroszország