Durván szigorította az abortuszt az egyik legfontosabb billegő állam - Veszélybe kerültek Trump győzelmi esélyei?
Globál

Durván szigorította az abortuszt az egyik legfontosabb billegő állam - Veszélybe kerültek Trump győzelmi esélyei?

Portfolio
Miután múlt héten Floridában engedett utat az ottani legfelsőbb bíróság a 6. hét utáni abortusztilalomnak, tegnap az elnökválasztási szempontból még jelentősebb csatatérállamban, Arizonában egy ennél is szigorúbb jogszabályt hagyott jóvá a legfőbb bírói testület. Döntésük értelmében egy 1864-es törvény felülírja Arizona 2022-ben elfogadott szabályozását, így az anya életének a megmentésén kívül minden esetben törvényellenesnek minősítették a terhességmegszakítást. Bár a határozatot republikánusok által kinevezett bírók hozták, a párt legtöbb politikusa sietve elhatárolódott a döntéstől - írja az Axios.

Az állami legfelsőbb bíróság kedden helyben hagyta egy 1864-ben, Arizona teljes jogú állammá válása előtt 48 évvel elfogadott abortusztörvény alkalmazását, előírva az abortusz szinte teljes tilalmát az államban. A bíróság úgy döntött, hogy az idézett jogszabály, amely kizárólag az anya életének megmentése esetén teszi lehetővé a legális terhességmegszakítást, felülírja az állam 2022-ben elfogadott, a művi vetélés 15. héttől érvényes tilalmát.

Az ítélet legtöbbeket meglepetésként ért, ezzel ugyanis hatályon kívül helyezték a fellebbviteli bíróság korábbi döntését a 2022-es jogszabály érvényességéről. A republikánus kormányzók által kinevezett bírók ítélete 14 napig még nem végrehajtható, az állam pedig már korábban jelezte, hogy további 45 napig elhalasztja az érvényre juttatását.

A mostani határozat megrengetheti a republikánusok billegő államban dédelgetett választási reményeit, mivel jelenleg is zajlik az aláírásgyűjtés egy novemberi, az elnökválasztással egybeeső népszavazás ügyében, amely a terhesség 24. hetéig alkotmányos joggá tenné az abortuszt Arizonában. Egy állami demokrata képviselő úgy nyilatkozott, hogy a kezdeményezés sikerében eddig is bízott, de most már kétsége sincs annak elfogadásáról. A népszavazás ráadásul az arizonai szavazókat is aktivizálhatja.

A demokraták arra fogadnak, hogy a terhességmegszakításhoz való hozzáférés lehet a legfőbb ütőkártyájuk

a Donald Trump vezetésével az elnökválasztási kampányba induló republikánusokkal szemben. A volt elnök a héten úgy nyilatkozott, hogy a terhességmegszakítás szabályozását az államokra kell bízni. Az arizonai fejlemények miatt a volt ingatlanmágnás ellenfele, a demokrata Joe Biden máris Trumpot okolta, aki saját bevallása szerint "büszkén" hozzájárult az abortuszhoz való jogot szövetségi szinten biztosító Roe v. Wade precedens Legfelsőbb Bíróság általi megsemmisítéséhez 2022-ben.

Arizonaiak milliói hamarosan egy még szélsőségesebb és veszélyesebb abortusztilalom alatt fognak élni, amely még akkor sem védi meg a nőket, ha az egészségük veszélyben van, vagy olyan tragikus esetekben, mint nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén

- reagált Biden közleményében. Alelnöke, a pénteken az ügyben Arizonába látogató Kamala Harris azt emelte ki, hogy az állam

épp visszatekerte az órát azokba az időkbe, amikor a nők még nem szavazhattak - és saját bevallása szerint egy ember a felelős ezért: Donald Trump.

Az állami republikánusok sem örülnek túlságosan a bíróság döntésének, ami jócskán alááshatja választási esélyeiket. Kari Lake, Trump legszorosabb arizonai szövetségese, aki idén is elindulhat a szenátusi választáson, bejelentette, hogy ellenzi a határozatot, és "józan eszű" szabályozás megalkotására sürgette a demokrata kormányzót és a szűk republikánus többségű állami törvényhozást. Lake 2022-ben ezzel szemben a most helyben hagyott 19. századi törvényt még nagyszerűnek nevezte.

Az elnökválasztási versenyben a felmérések átlaga szerint jelenleg Trump vezet Arizonában, 4,5 százalékkal megelőzve Bident (49%-44,5%).

Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnök egy golfversenyen a floridai Doralban 2024. április 7-én. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal percről percre ukrajna oroszország