Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt Sulyok Tamás
Globál

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt Sulyok Tamás

MTI
Sulyok Tamás köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón kifejezte Magyarországnak azt a korábbi szándékát és célját, hogy a közép-európai országok közötti politikai, gazdasági, infrastrukturális kapcsolatokat megerősítve, a közös együttműködés révén magasabb szintre emeljék a régió versenyképességét és gazdasági érdekérvényesítő erejét Európában és a világban - közölte a Sándor-palota csütörtökön az MTI-vel.

Az államfő szerint Magyarország számára kiemelten fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági és diplomáciai kapcsolatok továbbfejlesztése, valamint a közép- és kelet-európai országok összeköttetése - tették hozzá. Jelezték: a csúcstalálkozón részt vevő államok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el.    

A Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország - Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária - részvételével minden évben megrendezik a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját és üzleti fórumát - tudatták a közleményben.    

Kitértek arra, hogy a magyar államfő több kétoldalú találkozón is részt vett az eseményen.    

Klaus Werner Iohannis román elnökkel az országaik közötti kapcsolatok erősítéséről, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerségről egyeztetett. Sulyok Tamás gratulált Romániának a részleges csatlakozásához a schengeni övezethez, és azt mondta, hogy már rég teljes jogú tagnak kellene lennie az országnak, amit hazánk mindig is támogatott.    

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek támogatásáért, a háborúban álló ország humanitárius segítéséért. A magyar államfő szerint meg kell állítani a háborút, így Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt, a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása.    

A köztársasági elnök felhívta ukrán partnere figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára, és garantálására - írták. Sulyok Tamás kijelentette: jogászemberként úgy véli, egyszerűen vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető, szerzett jogokat. A találkozón mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és konstruktív tárgyalások folytatása mellett - áll a közleményben.    

Edgars Rinkevics lett köztársasági elnökkel való egyeztetésén Sulyok Tamás leszögezte: Magyarország NATO-tagállamként megbízható szövetségese Lettországnak. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a Magyar Légierő sorozatosan részt vesz a balti légtérrendészeti misszióban. A gazdasági együttműködések mellett a kulturális kapcsolatokban is új fejezetek nyílhatnak a két állam között, hiszen Magyarország kész megosztani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat tapasztalatait Liepajával, ahol 2027-ben rendeznek ugyanilyen projektet - közölte a magyar köztársasági elnök. Nagyra értékelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok problémamentesek, és a két állam álláspontja között tapasztalható eltérések ellenére mindig nyitottak a párbeszédre.    

A Szlovák Köztársaság képviselőjével - Tomás Taraba miniszterelnök-helyettessel - folytatott egyeztetésén Sulyok Tamás úgy fogalmazott, mindkét országnak érdeke a stratégiai partneri kapcsolatok erősítése. Egyetértettek és kiálltak a visegrádi együttműködés erősítése mellett, amely fontos stratégiai egyeztető és együttműködési fórum. A magyar államfő megerősítette a korábbi gratuláló levelében foglaltakat, hogy hivatalba lépését követően várja Budapestre Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnököt - tájékoztatott a Sándor-palota.

Címlapkép: Csoportkép a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozó résztvevőiről, az első sorban Sulyok Tamás köztársasági elnök (b3) Vilniusban, a Nagyhercegi Palotában 2024. április 11-én. Mellette az első sorban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b2), Tomás Taraba szlovák környezetvédelmi miniszter (b), Petr Pavel cseh (b4), Rumen Radev bolgár (b5), Klaus Iohannis román (b6), Gitanas Nauseda litván (b7), Andrzej Duda lengyel (b8), Alar Karis észt (b9), Edgar Rinkevics lett (b10), Jakov Milatovic montenegrói elnök (b11), Kiriakosz Micotakisz görög (b12) és Dorin Recean moldovai miniszterelnök (b13). Forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán  légvédelem Odessza