Az USA szerint a befagyasztott orosz vagyonból kellene hitelezni Ukrajnát
Globál

Az USA szerint a befagyasztott orosz vagyonból kellene hitelezni Ukrajnát

Portfolio
Az Egyesült Államok több tízmilliárd eurós hitelfelvételt javasolt Ukrajnának, amelyet a nyugati országok által befagyasztott orosz állami vagyonból származó jövőbeli nyereséggel biztosítanákak - közölte a Financial Times.

Az Egyesült Államok több tízmilliárd eurós adósságfelvételre tett javaslatot Ukrajna számára, amelyet a nyugati országok által befagyasztott orosz állami vagyonból származó jövőbeli nyereséggel biztosítanának.

A G7 országok megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mit kellene kezdeni a 260 milliárd euró értékű zárolt orosz vagyonnal. Az Egyesült Államok javasolta a teljes vagyon elkobzását és Ukrajnának való átadását, viszont európai tisztviselők szerint ez sérti a nemzetközi jogot és destabilizálhatja a pénzügyi piacokat, így az uniós országok inkább csak a mögöttes eszközökön termelt profit Ukrajnának való átadását támogatnák.

Az orosz tartalékok Kijev megsegítésére való felhasználásának kérdése az elmúlt hónapokban egyre sürgetőbbé vált, mivel a háború immár harmadik éve tart, és az amerikai kongresszusban elakadt az Ukrajnának nyújtott további támogatás kérdése. Daleep Singh, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese hangsúlyozta Kijevben, hogy minden lehetséges módot meg kell vizsgálniuk annak érdekében, hogy maximalizálják az Ukrajnának szánt tartalékok értékét.

Az amerikai javaslat szerint előrehoznák az immobilizált eszközök jövőbeli kamatbevételeinek jelenértékét kötvény vagy hitel formájában. Az európaiak már hajlandóságot mutattak arra, hogy a tartalékokból félévente kamatot utaljanak Ukrajnának.

Ahelyett, hogy csak a tartalékokból származó éves nyereséget utalnánk át, koncepcionálisan lehetséges a 10 éves nyereség vagy a 30 éves nyereség átutalása. Ezeknek a nyereségeknek a jelenértéke nagyon nagy számot tesz ki

- mondta Singh.

A G7 pénzügyminiszterei a Világbank és IMF jövő heti washingtoni ülésén vitatják meg ezt a javaslatot, és Singh reméli, hogy a G7 vezetőinek júniusi csúcstalálkozóján döntés születhet az ügyben.

A befagyasztott orosz vagyon nagy része az EU-ban található, beleértve mintegy 190 milliárd eurót az Euroclear központi értéktárban. Ezek az eszközök már 3,85 milliárd euró nyereséget termeltek. Az uniós tagállamok egy még elfogadásra váró terv szerint a jövőbeli profitok nagy részét fegyverek vásárlására és Ukrajna újjáépítésére fordítanák.

Az amerikai javaslattal összekapcsolva egy lehetséges kompromisszum lehetne, hogy a nyereség egy része fegyvervásárlásra és újjáépítésre menjen, míg egy másik része adósságfinanszírozásra. Egy uniós diplomata szerint ez lehetőséget adna arra, hogy különböző célokra osszák el ezeket az összegeket. Az amerikai elképzelés egyik nagy előnye, hogy előre hozva több forrást teremtene Ukrajna számára.

Egy európai tisztviselő szerint egy kötvény az Euroclearben lévő orosz eszközök becsült nyeresége alapján a következő 10 évben 30-40 milliárd eurót, a következő 15-20 évben pedig 50-60 milliárd euró hozhatna. Figyelmeztett azonban arra, hogy ez nagymértékben függ a jövőbeli kamatlábaktól. Emellett az is kockázati faktort jelent, ha a háború néhány éven belül lezául és a békeegyezmény értelmében fel kellene szabadítani a lefoglalt orosz eszközöket.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Győzelem napja Moszkva próba