Az USA szerint a befagyasztott orosz vagyonból kellene hitelezni Ukrajnát
Globál

Az USA szerint a befagyasztott orosz vagyonból kellene hitelezni Ukrajnát

Portfolio
Az Egyesült Államok több tízmilliárd eurós hitelfelvételt javasolt Ukrajnának, amelyet a nyugati országok által befagyasztott orosz állami vagyonból származó jövőbeli nyereséggel biztosítanákak - közölte a Financial Times.

Az Egyesült Államok több tízmilliárd eurós adósságfelvételre tett javaslatot Ukrajna számára, amelyet a nyugati országok által befagyasztott orosz állami vagyonból származó jövőbeli nyereséggel biztosítanának.

A G7 országok megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mit kellene kezdeni a 260 milliárd euró értékű zárolt orosz vagyonnal. Az Egyesült Államok javasolta a teljes vagyon elkobzását és Ukrajnának való átadását, viszont európai tisztviselők szerint ez sérti a nemzetközi jogot és destabilizálhatja a pénzügyi piacokat, így az uniós országok inkább csak a mögöttes eszközökön termelt profit Ukrajnának való átadását támogatnák.

Az orosz tartalékok Kijev megsegítésére való felhasználásának kérdése az elmúlt hónapokban egyre sürgetőbbé vált, mivel a háború immár harmadik éve tart, és az amerikai kongresszusban elakadt az Ukrajnának nyújtott további támogatás kérdése. Daleep Singh, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese hangsúlyozta Kijevben, hogy minden lehetséges módot meg kell vizsgálniuk annak érdekében, hogy maximalizálják az Ukrajnának szánt tartalékok értékét.

Az amerikai javaslat szerint előrehoznák az immobilizált eszközök jövőbeli kamatbevételeinek jelenértékét kötvény vagy hitel formájában. Az európaiak már hajlandóságot mutattak arra, hogy a tartalékokból félévente kamatot utaljanak Ukrajnának.

Ahelyett, hogy csak a tartalékokból származó éves nyereséget utalnánk át, koncepcionálisan lehetséges a 10 éves nyereség vagy a 30 éves nyereség átutalása. Ezeknek a nyereségeknek a jelenértéke nagyon nagy számot tesz ki

- mondta Singh.

A G7 pénzügyminiszterei a Világbank és IMF jövő heti washingtoni ülésén vitatják meg ezt a javaslatot, és Singh reméli, hogy a G7 vezetőinek júniusi csúcstalálkozóján döntés születhet az ügyben.

A befagyasztott orosz vagyon nagy része az EU-ban található, beleértve mintegy 190 milliárd eurót az Euroclear központi értéktárban. Ezek az eszközök már 3,85 milliárd euró nyereséget termeltek. Az uniós tagállamok egy még elfogadásra váró terv szerint a jövőbeli profitok nagy részét fegyverek vásárlására és Ukrajna újjáépítésére fordítanák.

Az amerikai javaslattal összekapcsolva egy lehetséges kompromisszum lehetne, hogy a nyereség egy része fegyvervásárlásra és újjáépítésre menjen, míg egy másik része adósságfinanszírozásra. Egy uniós diplomata szerint ez lehetőséget adna arra, hogy különböző célokra osszák el ezeket az összegeket. Az amerikai elképzelés egyik nagy előnye, hogy előre hozva több forrást teremtene Ukrajna számára.

Egy európai tisztviselő szerint egy kötvény az Euroclearben lévő orosz eszközök becsült nyeresége alapján a következő 10 évben 30-40 milliárd eurót, a következő 15-20 évben pedig 50-60 milliárd euró hozhatna. Figyelmeztett azonban arra, hogy ez nagymértékben függ a jövőbeli kamatlábaktól. Emellett az is kockázati faktort jelent, ha a háború néhány éven belül lezául és a békeegyezmény értelmében fel kellene szabadítani a lefoglalt orosz eszközöket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
moszkva kreml oroszország légvédelem dróntámadás rakétatámadás stock