Portfolio signature

Nagyon súlyos gyomrost kaptak a konzervatívok a stratégiai fontosságú országban, ez pedig Amerika katonai álmait húzhatja keresztbe

Április 10-én parlamenti választásokat tartottak Dél-Koreában, amely előzetesen kiélezett harcot ígért; szinte fej-fej mellé mérték a vezető pártokat. Az eredmények végül jelentős meglepetést hoztak, az ellenzék tarolt, hatalmas erőre tettek szert a törvényhozásban. A választópolgárok többségében a belpolitikában érzett elégedetlenségüket fejezték ki a szavazáson, a döntésük mégis akár a teljes távol-keleti erőviszonyokra hatást gyakorolhat.

Katasztrófával felérő vereséget szenvedett Dél-Koreában a konzervatív párt a szerdai választáson, mivel a kormányzó Népi Erő Pártja (People Power Party – PPP) mindössze 108 széket tudott megszerezni a 300 fős parlamentben. A kényelmes többséget a Koreai Demokrata Párt (Democratic Party of Korea – DPK) szerezte meg 176 hellyel. Ezzel nem sikerült elérni a kétharmados többséget, amellyel már az elnöki vétó is megkerülhető lett volna a törvényalkotásnál. A kormánypárt súlyos veresége még drámaibbnak tűnik, ha a részvételi arányokat vizsgáljuk:

32 éve a legnagyobb arányban járultak az urnákhoz a dél-koreaiak, a szavazásra jogosultak 67 százaléka adta le a voksát.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés