Tobias Ellwood: nem vesszük elég komolyan Putyint, pedig már hatalmasabb, mint Sztálin

Portfolio
Tobias Ellwood alezredes, konzervatív védelmi politikus és parlamenti képviselő szerint a Nyugat „tagadásban van” Vlagyimir Putyin hatalmát illetően, amely már nagyobb, mint Joszif Sztálin szovjet diktátoré volt – írja a Sky News.

Ellwood szerint miközben Oroszország háborús alapokra helyezi az iparát, a Nyugat láthatóan „tagadásban van”.

Putyin most a legerősebb vezető Európában, eltávolította az összes ellenzéki hangot, egész gazdaságát Európától Kínába és Iránba irányította

– mondta a brit politikus, hozzátéve Putyin

már hatalmasabb, mint Sztálin.

Elwood szerint Putyinnak

látszólag az a célja, hogy hősét, Sztálint utánozza, és újra megerősítse befolyását Kelet-Európa felett – nem a régi Szovjetuniót, hanem a régi Orosz Birodalmat akarja megismételni.

Megjegyezte, a Nyugatnak jobban fel kellene készülnie, és jobban kellene támogatnia Ukrajnát.

James Heappey volt védelmi miniszter hasonló szellemben nyilatkozott a Sky News-nak. A konzervatív parlamenti képviselő szerint a GDP-arányos védelmi költéseket 2,5 százalékra, majd 3 százalékra kellene emelni 2030-ig. (Andrzej Duda lengyel elnök a minap szintén azt javasolta nyugati partnereinek, hogy a védelmi kiadásokat emeljék a GDP 3 százalékára.)

Heappey szerint a Nyugatnak sokkal jobban kellene támogatnia Ukrajnát, és új típusú fegyvereket is kellene küldeni neki. A volt védelmi miniszter megfontolandónak nevezte Emmanuel Macron francia elnök szavait, miszerint nem szabad kizárni, hogy nyugati katonákat küldjenek Ukrajnába. Heappey úgy véli,

kiképzőket lehetne küldeni a megtámadott országba, de mindenképpen a frontvonaltól távol,

hogy ne kockáztassanak meg egy NATO–Oroszország-háborút.

A konzervatív politikus szerint egész Nagy-Britanniát fel kellene készíteni egy potenciális háborús konfliktusra, ahogy a hidegháború idején, és újra kellene éleszteni a tartalékosrendszert.

Címlapkép forrása: Sergey Nikolaev/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF