Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás
Globál

Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás

Portfolio
Irán több tucat drónt indított Izrael területe ellen, a pilóta nélküli repülőgépek órák múlva (a legújabb becslések szerint izraeli idő szerint hajnali 2-kor) érhetik el a zsidó állam légterét. Szombaton már érezhető volt a rendkívül kiélezett helyzet: Izrael teljes készültségbe helyezte katonaságát, Joe Biden amerikai elnök megszakította hétvégi útját, hogy visszatérjen a Fehér Házba azonnali egyeztetésre.

A kiújuló izraeli-iráni konfliktus fejleményei ebben a percről-percre frissülő cikkünkben követhetőek nyomon.

A drónindításról először az Axios számolt be, majd megerősítette hivatalosan is Daniel Hagari tengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

Folyamatosan frissülő percről percre cikkünk itt olvasható:

Az iráni drónok még órák múlva érik csak el az izraeli légteret; a légvédelem, légierő legmagasabb készültségben és megpróbálják elfogni a repülő eszközöket, mielőtt ez megtörténik. Az IDF az ország egész területén zavarja a GPS-es rendszereket. Azt egyelőre nem tudni, Irán pontosan mit vett célba.

A drónindítást az Egyesült Államokban észlelték először, a tájékoztatás onnan indult. Arról nincsenek hírek, hogy cirkálórakéták, ballisztikus rakéták is megindultak volna.

Arról, hogy Irán miért támadja meg Izraelt, itt írtunk:

Közben Irak bejelentette, hogy lezárja légterét és megszüntet mindenfajta légi közlekedést - írja a Reuters hírügynökség. Két iraki biztonsági forrás megerősítette a hírügynökségnek, hogy Iránból Izrael irányába drónok tucatjait látták az iraki légtérben.

A legutóbbi hírek alapján Izraelben azzal számolnak, hogy helyi idő szerint éjjel 2-kor érik el a drónok Izrael légterét.

A szombati előzmények

Korábban arról számoltunk be, hogy izrael szombaton az iráni támadás veszélye miatt lemondta a peszáchi ünnepre tervezett iskolai kirándulásokat és ifjúsági programokat, valamint teljes készültségbe helyezte a fegyveres erőket, több tucat harci repülőgépet állítva hadrendbe - jelentette be Daniel Hagari ellentengernagy a Reuters tudósítása szerint. Eközben Joe Biden amerikai elnök szombaton délután megszakította delaware-i hétvégi programját, hogy Washingtonban konzultáljon nemzetbiztonsági csapatával a Közel-Keleten zajló eseményekről.

Szombaton érkezett az a hír is, hogy elhalasztja vasárnapra tervezett ausztriai és magyarországi látogatását Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az országa elleni esetleges iráni megtorló csapás miatt.

Egy Izraelhez köthető konténerszállító hajót foglalt el korábban a Hormuzi-szoros közelében az Iszlám Forradalmi Gárda, ami tovább fokozza a közel-keleti feszültségeket, különösen miután Izrael iráni félkatonai vezetőket ölt meg Szíriában.

Címlapkép forrása: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
zágráb