Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás

Portfolio
Irán több tucat drónt indított Izrael területe ellen, a pilóta nélküli repülőgépek órák múlva (a legújabb becslések szerint izraeli idő szerint hajnali 2-kor) érhetik el a zsidó állam légterét. Szombaton már érezhető volt a rendkívül kiélezett helyzet: Izrael teljes készültségbe helyezte katonaságát, Joe Biden amerikai elnök megszakította hétvégi útját, hogy visszatérjen a Fehér Házba azonnali egyeztetésre.

A kiújuló izraeli-iráni konfliktus fejleményei ebben a percről-percre frissülő cikkünkben követhetőek nyomon.

A drónindításról először az Axios számolt be, majd megerősítette hivatalosan is Daniel Hagari tengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

Folyamatosan frissülő percről percre cikkünk itt olvasható:

Az iráni drónok még órák múlva érik csak el az izraeli légteret; a légvédelem, légierő legmagasabb készültségben és megpróbálják elfogni a repülő eszközöket, mielőtt ez megtörténik. Az IDF az ország egész területén zavarja a GPS-es rendszereket. Azt egyelőre nem tudni, Irán pontosan mit vett célba.

A drónindítást az Egyesült Államokban észlelték először, a tájékoztatás onnan indult. Arról nincsenek hírek, hogy cirkálórakéták, ballisztikus rakéták is megindultak volna.

Arról, hogy Irán miért támadja meg Izraelt, itt írtunk:

Közben Irak bejelentette, hogy lezárja légterét és megszüntet mindenfajta légi közlekedést - írja a Reuters hírügynökség. Két iraki biztonsági forrás megerősítette a hírügynökségnek, hogy Iránból Izrael irányába drónok tucatjait látták az iraki légtérben.

A legutóbbi hírek alapján Izraelben azzal számolnak, hogy helyi idő szerint éjjel 2-kor érik el a drónok Izrael légterét.

A szombati előzmények

Korábban arról számoltunk be, hogy izrael szombaton az iráni támadás veszélye miatt lemondta a peszáchi ünnepre tervezett iskolai kirándulásokat és ifjúsági programokat, valamint teljes készültségbe helyezte a fegyveres erőket, több tucat harci repülőgépet állítva hadrendbe - jelentette be Daniel Hagari ellentengernagy a Reuters tudósítása szerint. Eközben Joe Biden amerikai elnök szombaton délután megszakította delaware-i hétvégi programját, hogy Washingtonban konzultáljon nemzetbiztonsági csapatával a Közel-Keleten zajló eseményekről.

Szombaton érkezett az a hír is, hogy elhalasztja vasárnapra tervezett ausztriai és magyarországi látogatását Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az országa elleni esetleges iráni megtorló csapás miatt.

Egy Izraelhez köthető konténerszállító hajót foglalt el korábban a Hormuzi-szoros közelében az Iszlám Forradalmi Gárda, ami tovább fokozza a közel-keleti feszültségeket, különösen miután Izrael iráni félkatonai vezetőket ölt meg Szíriában.

Címlapkép forrása: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF