Erre senki sem számított: Irán támadása hozhatja el az áttörést Ukrajnának
Globál

Erre senki sem számított: Irán támadása hozhatja el az áttörést Ukrajnának

Portfolio
2023 ősze óta az egyik legvitatottabb ügy az amerikai belpolitikában, hogy mi lesz a hatalmas fegyvercsomag sorsa, amelyet az Egyesült Államok adna többek között Ukrajnának és Izraelnek. Irán hétvégi lépése áttörést hozhat az ügyben – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

A Joe Biden vezette amerikai kormány összeállított egy hatalmas segélyszállítmányról szóló csomagot, amelyből több ország is jelentős fegyverhez jutna. A 95 milliárd dolláros értékű pakk azonban hónapokon keresztül vitatott volt, mivel a republikánusok nem voltak elégedettek annak a tartalmával.

A tervek szerint az összegből körülbelül 60 milliárd dollárnyi támogatást kaphat Ukrajna, valamint 14 milliárdnyit Izrael.

Eddig a legfőbb gondot a kelet-európai ország számára folyósított összeg tervei okozták, mivel az amerikai képviselőházban többséget képviselő republikánusok szerették volna, ha az ukrajnai részleteken finomítanának. El szerették volna érni, hogy a segély legyen inkább hitel, de erről nem született megállapodás.

A hétvégi események azonban meghozhatják az áttörést, mivel Izrael támogatásának ügyében konszenzus van az amerikai döntéshozók körében. Irán támadás megmutatta, hogy miért szükséges minél gyorsabban dűlőre jutni a kérdésben, és megszavazni a szállítmányt. A szenátuson ugyan már átment a tervezet, mégis a testület demokrata vezetője, Chuck Schumer szerint konszenzus alakult ki.

Elmondta, hogy Jeruzsálem körülbelül egymilliárd dollárt költött a hétvégi rakétatámadás elhárítására, és a további fenyegetés miatt szükséges lenne feltölteni a készleteket.

Teherán akciója így éppen olyan helyzetet eredményezhet, amellyel szövetségesének, Oroszországnak tesz keresztbe: hozzájárul az Ukrajnának (is) szánt amerikai segélycsomag megszavazásához.

Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan mikor dönthetnek a képviselőházban.

Címlapkép forrása: Matthias Merz/picture alliance via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
ukrám harckocsi Ocseretine