Erős nyilatkozat a leköszönő európai államfőtől: hiába az oroszbarát fordulat, Ukrajnát ez nem fogja érinteni

MTI
A Robert Fico által tavaly október óta irányított szlovák kormány folytatja Ukrajna támogatását, és ez várhatóan nem fog megváltozni Peter Pellegrini megválasztott elnök hivatalba lépése után sem - jelentette ki Zuzana Caputová leköszönő szlovák elnök kedden Varsóban.

Újságírói kérdésre válaszolva Caputová úgy ítélte meg: utódja, Peter Pellegrini júniusi hivatalba lépése után feltehetőleg "nem változnak meg az Ukrajna támogatásával összefüggő konkrét lépések", már csak azért sem, mert a szlovák államfő hatásköre erre nem terjed ki.

Szlovákia átadott Kijevnek "mindent, amire képes volt, elérte lehetőségeinek határát" - utalt Caputová az Ukrajnába irányuló korábbi szlovák fegyverszállításokra.

Az új szlovák kormány is folytatja "a segítségnyújtás minden formáját, beleértve az üzleti alapú katonai támogatást", a más országokból érkező, Szlovákián áthaladó segélyszállítmányok átengedését, katonák kiképzését, valamint az Ukrajna támogatására és az Oroszországgal szembeni szankciókra vonatkozó európai uniós döntéshozatal támogatását is - erősítette meg Caputová.

Megjegyezte: az új kabinet és az új elnök esetében "bizonyos retorikai váltásról van szó", gyakorlati lépéseivel viszont Szlovákia továbbra is segíti Ukrajnát.

Címlapkép forrása: Adrian Dennis - Pool/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF