Kipróbált orosz harcosok jelenhetnek meg Ukrajna határainál
Globál

Kipróbált orosz harcosok jelenhetnek meg Ukrajna határainál

Portfolio
Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai védelmi elemzőintézet hétfői jelentése arról ír, hogy egy orosz belső forrás szerint Oroszország arra készül, hogy az egykori Wagner zsoldoscsoportnak jelenleg az Afrika Hadtestben harcoló egyes elemeit az ukrán határhoz közeli Belgorodi területre telepítik át.

A Wagner csoport Afrikában állomásozó fegyvereseiből Jevgenyij Prigozsin néhai zsoldosvezér halálát követően kezdte el létrehozni Moszkva az Afrika Hadtestet. Az átszervezéssel Andrej Averjanov altábornagyot, az orosz katonai hírszerzés, a GRU magas rangú tisztjét bízták meg. A belső forrás szerint azonban Averjanovnak nem sikerült a Kreml által kitűzött határidőre teljesíteni a feladatot, hogy a zsoldosokból egy az orosz védelmi minisztérium ellenőrzése alatt álló alakulatot hozzon létre.

A belső forrás szerint

Moszkva most arra készül, hogy az Afrika Hadtest egyes elemeit a Belgorodi területre telepítsék át.

Averjanov tavaly tagja volt annak a delegációnak, amely Burkina Fasóba, Nigerbe és Maliba látogatott, hogy a puccsal hatalomra jutott katonai juntákkal tárgyaljanak a további orosz támogatásról. Az orosz érdekeket Afrikában korábban a Wagner zsoldoscsoport képviselte, de Prigozsin halála után az orosz védelmi minisztérium a saját kezébe vette az irányítást.

Az átszervezéssel megbízott Averjanov a GRU-n belül a hírhedt 29155-ös egység vezetője, amely külföldön hajt végre szabotázsakciókat és merényleteket. Hozzájuk köthető egy csehországi lőszerraktár elleni két támadás, egy bolgár fegyverkereskedő elleni két merényletkísérlet, a volt montenegrói miniszterelnök elleni merényletkísérlet, illetve Szergej Szkripal kiugrott GRU-ügynök elleni merényletkísérlet. Averjanov állítólag a Prigozsin elleni merénylet végrehajtásában is szerepet játszott.

Nemrég több lap nyomozása derítette ki, hogy a 29155-ös egység lehet felelős a Havanna-szindrómás esetekért, vagyis amerikai követségi dolgozókat és hírszerzőket érő rejtélyes megbetegedésekért.

A 29155-ös egység tevékenységéről ebben a cikkünkben írtunk:

Címlapkép forrása: Artem Priakhin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ukrán tüzér