Sokasodnak a gondok: súlyosan elszálltak a legmodernebb amerikai vadászbombázók költségei
Globál

Sokasodnak a gondok: súlyosan elszálltak a legmodernebb amerikai vadászbombázók költségei

Portfolio
A Pentagon F-35-ös vadászbombázóinak üzemeltetési és fenntartási költségei 44 százalékkal nőttek a korábbi becslésekhez képest, elérve az 1,5 milliárd dollárt - közölte a Defense One.

A Pentagon F-35 vadászrepülőgépeinek üzemeltetési és fenntartási költségei jelentős mértékben megnövekedtek, annak ellenére, hogy az amerikai hadsereg a tervezettnél kevesebb időt tölt a levegőben ezekkel a gépekkel. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GAO) legfrissebb jelentése szerint a repülőgépek teljes élettartamra vonatkozó üzemeltetési és fenntartási költségei mostanra az előző becslésekhez képest 44 százalékkal, összesen 1,5 milliárd dollárra növekedtek.

Ez a növekedés részben annak tudható be, hogy a hadsereg úgy döntött, az F-35-ösök kivonását 2077-ről 2088-ra halasztja.

A Védelmi Minisztérium erőfeszítéseket tett a költségek csökkentése érdekében, de ezek egyelőre nem hoztak lényeges változást. A GAO kiemelte, hogy a Pentagon tervezi az F-35-ösök ritkább igénybevételét, ami részben megbízhatósági problémákra vezethető vissza. Ezek a problémák hozzájárultak ahhoz is, hogy az elmúlt öt év során csökkenjenek a repülőgépek rendelkezésre állásának arányai.

Számos további tényező befolyásolja negatívan az F-35 programot, mint például a vállalkozóktól való függőség, a képzés hiányosságai vagy a pótalkatrészek elérhetőségének problémái.

Ennek ellenére a Közös Programiroda (JPO) törekedett a fenntartási költségek csökkentésére többek között a szerződéses intézkedéseken és költségcsökkentési kezdeményezéseken keresztül. Russ Goemaere, JPO szóvivője szerint ezek az intézkedések jelentős megtakarítást eredményeztek. A Pentagon próbálja növelni az állami felügyeletet a program felett, például egy teljesítményalapú logisztikai szerződést vettek fontolóra a Lockheed Martinnal. A próbálkozás ellenére a tárgyalások tavaly azonban zátonyra futottak.

Lockheed Martin kijelentette, hogy kész együttműködni a kormánnyal az F-35-ösök missziós készültségének és elrettentő erejének fenntartása érdekében. A GAO megjegyezte továbbá, hogy több ajánlását sem hajtotta még végre a Pentagon az F-35 programban. Szerepel a listán még például az F-35 hajtóművének fenntartási stratégiájának frissítése vagy a pótalkatrész-gazdálkodás javítása. Várhatóan Michael Schmidt altábornagyot fogják megkérdezni ezen kérdésekről egy közelgő meghallgatáson. A GAO szerint az F-35 program teljes élettartama alatt várhatóan 2 milliárd dollárba kerül majd, ami magasabb korábbi 1,7 milliárd dolláros becslésnél.

Címlapkép forrása: George Frey/Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Vovcsanszk tűz