Bemutatta Izrael, mivel támadta meg Irán - Videón a rettegett Heibar Shekan

Portfolio
A hétvégi, Izrael ellen indított támadás után szépen lassan kezdenek előkerülni az Irán által kilőtt drónok és rakéták maradványai. Az IDF most egy ilyen fegyvert mutatott be.

A felvételen egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta maradványai láthatóak, melyet az IDF szerint az izraeli légvédelem lőtt le. A rakéta pontos típusát nehéz megállapítani, mivel az iráni ballisztikus rakéták külsőre meglehetősen hasonlóak.

Az azonban, hogy a fegyver nagyjából 400 kilónyi robbanóanyagot szállíthatott, ad némi támpontot: Teheránnak négy, hasonló méretű töltet hordozására alkalmas rakétája van, Izrael elérésére azonban csak egy képes: a Heibar Shekan.

A Heibar Shekan Irán egyik legmodernebb ballisztikus rakétája, két éve állították szolgálatba. A rendelkezésre álló információk szerint a perzsa állam közepes hatótávolságú fegyverei közül ez a rakéta az egyik legpontosabb, illetve a legjobban manőverező.

Címlapkép: a Heibar Shekan rakéta bemutatója 2022 szeptemberében. A címlapkép forrása: M. Sadegh Nikgostar/Fars Media Corporation via Wikimedia Commons

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF