Fontos találkozóra kerül sor: újabb légvédelmi rendszereket kaphat Ukrajna

Portfolio
A NATO-Ukrajna Tanács a közelgő pénteki ülésen fogja megvitatni, hogyan lehetne Ukrajnának további légvédelmi rendszereket biztosítani. Ezt Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára jelentette be szerdán a Sky News beszámolja szerint.

Az ülés összehívását Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte, lőszerhiányra hivatkozva. A hiány oka részben az, hogy az Amerikai Egyesült Államokból érkező pénzügyi finanszírozás csúszik, míg az Európai Unióból érkező lőszerszállítmányok késnek.

A NATO tagállamai már felhívták a figyelmet arra, hogy szükség van Ukrajna légvédelmének erősítésére. Annalena Baerbock német külügyminiszter kiemelte, mennyire fontos az ukrán légvédelem támogatása, még mielőtt elindult volna az olaszországi Capriban megrendezésre kerülő G7-találkozóra.

Baerbock asszony hangsúlyozta:

Nekünk és partnereinknek világszerte ugyanilyen határozottan kell védekeznünk az orosz terrorral szemben, amely a légtérből érkezik.

Hozzátette, az erős légvédelem életbevágóan fontos több ezer ukrajnai ember számára és ez jelenti a legjobb védelmet saját biztonságunk szempontjából is.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF