Kína eljutott a tűréshatára végéhez: felsorakozott a haderő a határnál
Globál

Kína eljutott a tűréshatára végéhez: felsorakozott a haderő a határnál

Portfolio
Peking egyre nagyobb aggodalmakkal követi a mianmari polgárháború eseményeit. A keleti nagyhatalom egy hónapon belül már másodjára vonultatja fel a Népi Felszabadító Hadsereget (PLA) a délkeleti szomszédja határánál, hogy jelezze a fokozott figyelmét a helyzetre – számolt be a hongkongi South China Morning Post.

Szerdán jelentette be a kínai közösségi médiás platform, a WeChat fiókján a kínai haderő déli műveleti parancsnoksága, hogy hadgyakorlatot kezdenek a mianmari határ közvetlen közelében. A manőverekben a szárazföldi csapatok mellett a légierő is részt vesz, amellyel a térségben állomásozó alakulatok légvédelmi képességét, a felderítést, a reakcióképességet és a visszaverési hatékonyságot fogják tesztelni.

A térségben állomásozó csapatoknak fel kell készülniük arra, hogy bármikor reagáljanak mindenféle vészhelyzetre, és határozottan meg kell védeniük a nemzeti szuverenitást, a határ stabilitását, valamint az emberek életének és vagyonának biztonságát

– írják a közleményben. Ez már a második hasonló esemény lesz a polgárháborúba süllyedt Mianmar határánál mindössze két héten belül és a harmadik tavaly október óta. A dátum azért fontos, mert Kína szomszédjában ekkor indítottak összehangolt támadást a felkelő csoportok a kormányerők ellen, amelyben jelentős területek felett vették át az ellenőrzést.

Peking lépései azt jelzik, hogy már egyre kevésbé látja, hogy Najpjidó képes lehet helyreállítani a közeljövőben a békét, ezért szükséges a PLA egységeit is felkészíteni a helyzet további eszkalációjára. Kína azon dolgozott korábban, hogy egy tűzszüneti megállapodásban közvetítsen a felek között. Az egyezség létre is jött, ennek a betartására is felszólított Peking. A polgárháború okozta biztonsági félelmek nem alaptalanok a kínai vezetés részéről, ugyanis korábban megtörtént, hogy a Mianmarral határos Jünnan tartományban néhány állampolgár megsérült eltévedt támadásokban.

Korábban Kína volt Najpjidó egyik legfontosabb szövetségese, ám az egyre jobban elharapódzó polgárháború miatt Peking türelme egyre jobban kezd fogyni a katonai juntával szemben.

A két ország között egy kibercsalási ügy is borzolja a kedélyeket, mivel mianmari bűnszervezetek gyakran kínai állampolgárokat próbálnak átverni.

Címlapkép forrása: Costfoto/NurPhoto via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
ukrám harckocsi Ocseretine