Orbán Viktor után újabb közép-európai vezetővel találkozott Donald Trump
Globál

Orbán Viktor után újabb közép-európai vezetővel találkozott Donald Trump

MTI
|
Portfolio
Andrzej Duda lengyel elnök szerdán négyszemközt találkozott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel New Yorkban, a republikánusok idén is ringbe szálló jelöltjének nevét viselő felhőkarcolóban.

A Donald Trump kampánycsapata által, egy közös vacsorát is magába foglaló találkozóról kiadott közlemény szerint a két "nagyszerű barát" megvitatta Andrzej Duda azon javaslatát, hogy a NATO-országok bruttó hazai termékük (GDP) legalább 3 százalékát védelmi beruházásokra fordítsák.

A CNN beszámolója megemlíti, hogy Duda ezt Joe Biden, hivatalban lévő demokrata elnöknek is felhozta március közepi találkozójuk alkalmával.

A két százalék tíz évvel ezelőtt jó volt. Most három százalékra van szükség, válaszul arra a teljes körű háborúra, amelyet Oroszország indított közvetlenül a NATO keleti határán

- nyilatkozta akkor a lengyel államfő.

A republikánus politikus sajtósai szerint "Trump elnök szeretettel emlékezett vissza 2017-es, mérföldkőnek számító lengyelországi útjára, és dicsérte a lengyel népet, amiért szilárdan védi szuverenitását és elkötelezettségét Európa határainak biztonsága iránt minden fenyegetéssel szemben" - olvasható a közleményükben.

Trump korábban kritikus hangvételt ütött meg a NATO védelmi kiadásaival kapcsolatban. Februárban például azt mondta, hogy arra bátorítaná Oroszországot, hogy "azt tegyen, amit akar" bármelyik NATO-tagországgal, amelyik nem tartja be a GDP 2 százalékát előíró irányelveket. A nyilatkozatot számos nyugati vezető elítélte.

A jelenlegi vezető lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott Andrzej Duda nem az első vezető európai politikus, aki az újraválasztására készülő Trumppal találkozik: Orbán Viktor magyar kormányfő március 9-én tett látogatást a volt elnök floridai birtokán.

Címlapkép: A republikánus elnökjelölt, Donald Trump volt elnök és Andrzej Duda lengyel elnök a Trump-toronyban 2024. április 17-én New Yorkban. Címlapkép forrása: Michael M. Santiago/Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán tüzérség tüzel a frontvonal közelében