Donald Trump kőkeményen belerúgott Európába
Globál

Donald Trump kőkeményen belerúgott Európába

Portfolio
A Politico számolt be arról, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök, a republikánusok idei elnökjelöltje az ukrajnai segélycsomagról szóló írást publikált a közösségi oldalán. Ebben Európát vonja kérdőre, mondván, "Miért nem tudja Európa kiegyensúlyozni vagy utolérni az Amerikai Egyesült Államok által befektetett pénzt, hogy segítsen egy kétségbeesetten rászoruló országnak?"

Miért nem ad Európa több pénzt Ukrajna megsegítésére? Miért van az, hogy az Egyesült Államok több mint 100 milliárd dollárral többet fektetett az ukrajnai háborúba, mint Európa, és közben minket egy óceán választ el tőlük!

- teszi fel a kérdést Donald Trump az ukrajnai segélycsomaggal kapcsolatban. A volt amerikai elnök ezután hozzáteszi, hogy Európának jóval fontosabbnak kellene legyen Ukrajna "túlélése és ereje", bár az amerikaiaknak is számít.

GYERÜNK MÁR, EURÓPA!

- kérte számon az öreg kontinens döntéshozóit Trump, majd azzal zárta gondolatait, hogy ha ő lett volna elnök, sosem tört volna ki az orosz-ukrán háború.

Ahogy a mait, úgy szerda kivételével Trump a hét eddigi összes napját a manhattani bíróságon töltötte, ahol első büntetőügyét tárgyalják.

Mindeközben viszont a Kongresszus még a héten, szombaton szavazhat

az Ukrajnának, Izraelnek és a csendes-óceáni térségnek szánt 95 milliárd dolláros amerikai segélycsomagról, amely Mike Johnson házelnök manőverezése nyomán várhatóan külön javaslatokként fog a képviselőház elé kerülni a demokraták Johnsonnak nyújtott kezének hála.

A Trump által ellenzett szenátusi verzióval szemben ez az Ukrajnának szánt közel 61 milliárdos összegből 9 milliárdot elengedhető kölcsönként adna át. A hitelként való strukturálás mellett korábban Trump is kiállt, de a republikánusok radikális szárnya, élén Marjorie Taylor Greene-nel elutasítja a csomagot, elsősorban Ukrajna támogatása miatt. A várható republikánus elnökjelölt egyelőre nem nyilatkozott a mostani javaslat ügyében, így nem csatlakozott az általa népszerűsített "Amerika az első" elvet hirdető keményvonalas képviselőkhöz sem, akik szerint a mostani tervezet az "Amerika az utolsó" jegyében született.

Trump emellett a Greene és társai által, demokratákkal való együttműködés miatt támadott (és elmozdítással fenyegetett) Johnson házelnököt sem kritizálta nyilvánosan. A kaotikus belharcból egyelőre látszólag kimaradni szándékozó exelnök Mike Johnsonról korábban annyit mondott, hogy

szerintem nagyon jó munkát végez. Körülbelül olyan jól csinálja, amennyire csak lehet.

A segélycsomaghoz vezető útról és a pártpolitikai vitákról itt írtunk bővebben.

Címlapkép forrása: Donald Trump republikánus elnökjelölt és volt amerikai elnök várakozik, hogy színpadra lépjen egy kampánygyűlésen 2024. március 9-én a Georgia állambeli Rome-ban. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-2153544064