Kémkedés miatt fogtak el két merényletet elkövető személyt Lengyelországban
Globál

Kémkedés miatt fogtak el két merényletet elkövető személyt Lengyelországban

Portfolio
Két férfit vettek őrizetbe Lengyelországban azzal a gyanúval, hogy a múlt hónapban Litvániában támadást követtek el Leonyid Volkov orosz ellenzéki személyiség ellen. A gyanúsítottak, akik lengyel állampolgárok, azzal a váddal néznek szembe, hogy egy idegen ország biztonsági szolgálatának dolgozhattak.

Gitanas Nausėda litván elnök péntek reggel jelentette be a letartóztatásokat, és köszönetet mondott lengyel kollégájának, Andrzej Dudának és mindkét ország bűnüldöző szerveinek. Volkov, aki Alekszej Navalnij kabinetfőnöke volt a Vlagyimir Putyin elleni 2018-as elnökválasztási kampánya során, szintén köszönetet mondott Lengyelországnak és Litvániának a gyanúsítottak azonosításában végzett munkájukért. Hangsúlyozta azonban a támadás mögött álló teljes parancsnoki lánc kivizsgálásának és leleplezésének fontosságát – írja a Notes from Poland.

Volkovot március 12-én vilniusi otthona előtt kalapáccsal és könnygázzal támadták meg, súlyos sérüléseket szenvedett el, többek között eltört a karja. Litvánia kijelentette, hogy az incidens Oroszország műve. A lengyel rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vett két személyt, akiket a támadás elkövetésével gyanúsítanak, és megosztotta a letartóztatásukhoz vezető razziáról készült videót.

A gyanúsítottakat a lengyel rendőrség Központi Nyomozó Irodája (CBŚP), a szervezett bűnözés elleni küzdelemmel megbízott egység, ügyészek elé állította és ideiglenes őrizetbe vette. Azzal vádolják őket, hogy szervezett csoportban tevékenykedtek, és egy külföldi ország különleges szolgálatainak utasításait hajtották végre.

A litván bűnügyi rendőrség helyettes vezetője, Saulius Briginas megerősítette, hogy a gyanúsítottak lengyel állampolgárok, és a litván főügyész, Justas Laucius is így azonosította őket. Egyelőre nem világos, hogy ügyük összefüggésben van-e egy lengyel állampolgár őrizetbe vételével, akit azzal vádolnak, hogy az orosz katonai hírszerzésnek dolgozott, többek között egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lengyelországi látogatására merénylet kitervelésével.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
szlovákia