Kiparancsolták az amerikai hadsereget onnan, ahova a magyar katonai misszió tart
Globál

Kiparancsolták az amerikai hadsereget onnan, ahova a magyar katonai misszió tart

Portfolio
Csád felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki csapatait az országban lévő katonai támaszpontról, amely egyike a térségben egyre növekvő dzsihadista lázadás ellen harcoló kevés megmaradt nyugati előőrsnek. A magyar parlament tavaly döntött arról, hogy 2024 egy 200 fős magyar katonai erő hajt végre majd katonai missziót az afrikai országban.

Csád lépése, hogy távozásra szólította fel az amerikai hadsereget egy hónappal azután történt, hogy Niger felfüggesztette az USA-val kötött biztonsági megállapodását. Valamint a Száhel-övezet országaiban történt puccsok sorát követi, amelyek következtében a katonai junták szorosabbra fűzték kapcsolataikat Oroszországgal, és megszakították a Nyugattal való együttműködésüket – számolt be a Bloomberg.

A csádi légierő vezérkari főnöke, Idriss Amine Ahmed levelet küldött az amerikai védelmi attasénak, amelyben arra kérte az Egyesült Államokat, hogy szüntesse be a katonai jelenlétét a bázison. Az amerikai külügyminisztérium azonban tagadta, hogy Csád kérte volna az amerikai erők távozását, és azt állította, hogy a két ország megállapodott abban, hogy a közelgő csádi elnökválasztást követően felülvizsgálják biztonsági együttműködésüket.

Mahamat Deby ideiglenes csádi elnök, aki három évvel ezelőtt, apja halála után ragadta magához a hatalmat, a május 6-i választásokon várhatóan meghosszabbítja családja három évtizede tartó uralmát. Deby januárban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a szuverenitás szükségességét hangsúlyozta. A héten a France24 francia műsorszolgáltatónak adott interjújában az elnökaspiráns kijelentette, hogy Csád „szabad és független ország”, és együtt kíván működni minden olyan nemzettel, amely tiszteletben tartja ezt.

Mali, Niger és Burkina Faso katonai vezetői, akik az elmúlt három évben mindannyian hatalomra kerültek, szintén megszakították a biztonsági kapcsolatokat korábbi nyugati szövetségeseikkel, miközben a térségben egyre erősödik a Nyugat-ellenesség, különösen a volt gyarmati hatalom Franciaországgal szemben. Oroszország kihasználta ezt az érzést, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait ezekkel az országokkal.

Magyar szempontból azért érdekes a hír, mert tavaly ősszel döntött róla a magyar parlament, hogy 2024 tavaszán a Honvédség egy 200 fős magyar katonai kontingenst vezényel Csádba.

Címlapkép forrása: Mass Communication Specialist Seaman Alex Corona/U.S. Navy via Getty Images

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrajna Oroszország zászló béketárgyalás