Szavaztak a képviselők: hatalmas pénzügyi támogatást kap Ukrajna Amerikától
Globál

Szavaztak a képviselők: hatalmas pénzügyi támogatást kap Ukrajna Amerikától

Portfolio
Az amerikai képviselőház széleskörű támogatással, a republikánus keményvonalasok ellenkezése ellenére elfogadott egy 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely többek között Ukrajnának nyújt 60 milliárd dollár feletti támogatást. Ez utóbbira az Oroszországgal háborúban álló Kijev hosszú hónapokat várt amerikai belpolitikai csatározások következtében. A szavazás eredményére azonnal reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, de az orosz fél sem hagyta szó nélkül.

Az Egyesült Államok Képviselőháza szombaton elfogadott egy jelentős törvényjavaslatot, amely 95 milliárd dollár értékű biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak - tudósít szombat este a Reuters hírügynökség. Ez a lépés a széleskörű kétpárti támogatást élvezett, annak ellenére, hogy néhány republikánus keményvonalas politikus hevesen tiltakozott.

A jogszabály most a demokraták által dominált szenátus elé kerül, amely korábban már jóváhagyott egy hasonló intézkedést. A szenátus várhatóan a következő héten fogadja el az intézkedést, majd Joe Biden elnök aláírásával törvényerőre emeli azt.

A törvényjavaslat elfogadása esetén Ukrajna körülbelül 60,84 milliárd dollár támogatást kapna az orosz invázióval szembeni küzdelméhez.

A CNN külön kiemeli, hogy a csomag részeként

  • Ukrajna 23 milliárd dollár értékben kap amerikai fegyvereket és készleteket, valamint
  • több mint 11 milliárd dollárral finanszíroznák a térségben folyó amerikai katonai műveleteket.
  • A törvényjavaslatban szereplő közel 14 milliárd dollárral segítenék Ukrajnát fejlett fegyverrendszerek és egyéb védelmi berendezések beszerzésében.

Az intézkedést a demokraták egyhangúlag támogatták, míg a republikánusok megosztottak voltak.

Reagált az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal reagált X-csatornáján a szavazás hírére. Köszönetet mondott azért, hogy az amerikai képviselőház elfogadta az országának szóló segélytörvényt.

"Hálás vagyok az Egyesült Államok képviselőházának, mindkét pártnak és személyesen Mike Johnson házelnöknek a döntésért, amely a történelmet a helyes úton tartja" - írta Zelenszkij. Szerinte a törvényjavaslat - amelyet még az amerikai szenátusnak is jóvá kell hagynia - megakadályozza a háború kiterjesztését, ezrek életét menti meg, és segít mindkét nemzetnek erősebbé válni.

Mit mond Joe Biden a szavazás után?

Joe Biden elnök szombati nyilatkozatában kijelentette, hogy a külföldi segélyekről szóló törvényjavaslatok elfogadása a képviselőházban "egyértelmű üzenetet" küld Amerika vezető szerepéről a világ felé.

"Ma a képviselőház mindkét pártjának tagjai megszavazták, hogy előmozdítsák nemzetbiztonsági érdekeinket, és egyértelmű üzenetet küldjenek az amerikai vezető szerep erejéről a világ színpadán. Ezen a kritikus fordulóponton összefogtak, hogy válaszoljanak a történelem hívására, és elfogadják a sürgősen szükséges nemzetbiztonsági jogszabályokat, amelyekért hónapok óta küzdöttem" - mondta az USA elnöke szombat este kiadott nyilatkozatában. "Arra kérem a szenátust, hogy gyorsan küldje el ezt a csomagot elnöki aláírásra, és gyorsan küldhessünk fegyvereket és felszerelést Ukrajnának, hogy kielégíthessük a sürgős harctéri szükségleteiket" - tette hozzá.

Az oroszok is megszólaltak

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombaton a Reuters hírügynökség tudósítása szerint azt mondta, hogy az Ukrajnának nyújtandó segélyekről szóló törvényjavaslat amerikai képviselőházi elfogadása "tovább rombolja" Ukrajnát, és további halálos áldozatokkal járhat a konfliktusban.

Peszkov a Tass hírügynökségnek hozzátette: a jogszabály azon rendelkezése, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai kormányzat lefoglalt orosz vagyontárgyakat elkobozhasson és átadhasson Ukrajnának újjáépítés céljából, rontani fogja az Egyesült Államok megítélését.

Oroszország a saját érdekeit szolgáló intézkedésekkel fog válaszolni - mondta.

Mi van még a törvénycsomagban?

Ezenfelül a csomag pénzeszközöket biztosít Izraelnek és biztonsági támogatást nyújt Tajvan valamint az Indo-csendes-óceáni térség szövetségeseinek. Tartalmaz továbbá olyan intézkedéseket is, mint például szankciókat és a TikTok betiltásának lehetőségét, valamint az orosz vagyon Ukrajnának való átadását.

Néhány republikánus képviselő erőteljesen ellenezte az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna további támogatását, figyelembe véve az Egyesült Államok államadósságának növekedését.

Izrael 26 milliárd dollár segítséget kap humanitárius és egyéb célokra; míg az Indo-csendes-óceáni régió 8,12 milliárd dollár támogatást élvezhet.

Címlapkép: Mike Johnson republikánus házelnök (k) az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. április 20-án. A kongresszus alsóháza ezen a napon szavaz az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtandó támogatásról, valamint a TikTok kínai videomegosztó közösségi hálózati szolgáltatásról korlátozásáról. Forrása: MTI Fotó/Jim Lo Scalzo

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán tüzérség tüzel a frontvonal közelében