Nem állnak készen az EU-s csatlakozásra a grúzok
Globál

Nem állnak készen az EU-s csatlakozásra a grúzok

Portfolio
Annak ellenére, hogy Grúzia tavaly megkapta az EU tagjelölti státuszát, Irakli Garibashvili, a kormánypárt elnöke szerint az ország még nem áll készen az uniós tagságra - írja a Politico.

Irakli Garibashvili, a Grúz Álom párt elnöke és az ország volt miniszterelnöke kijelentette, hogy Grúzia nem áll készen arra, hogy az Európai Unió tagja legyen, annak ellenére, hogy előző év decemberében megkapta a tagjelölti státuszt. Garibashvili szerint bár a csatlakozás a következő lépés lenne, jelenleg még számos akadály áll e cél elérésének útjában.

A politikus védelmébe vette azt a törvényjavaslatot, amely jelentős nemzetközi aggodalmat váltott ki. Ez a javaslat külföldi befolyás ügynökeiként határozná meg azokat a civil szervezeteket és médiumokat, amelyek finanszírozásuk jelentős részét külföldről kapják. A kritikák szerint ez a lépés távolítaná el Grúziát a nyugati értékekkel való összhangtól és korlátozná az ellenzéki hangokat hasonlóan az oroszországi gyakorlathoz.

Garibashvili hozzátette, hogy ha Grúzia hirtelen EU-tag lenne, akkor ezeket a vitatott törvényeket könnyen felül lehetne vizsgálni vagy módosítani. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy jelenleg nincs egyetértés az EU-n belül arról, hogy bővíteni kellene-e a blokkot, ami további időt és egyeztetéseket igényel.

Az Európai Unió és Washington ellenezte a grúz kormány javaslatait. Az EU hangsúlyozta, hogy ezek a lépések ellentétesek az európai értékekkel és felszólította Grúziát, hogy vonja vissza őket. Az Egyesült Államok pedig úgy vélekedett, hogy ezek a jogszabályok támadást jelentenek a civil társadalom ellen.

Az Európai Bizottság által meghatározott feltételek között szerepel a politikai polarizáció kezelése és az emberi jogok védelmének erősítése is. Josep Borrell, az EU vezető diplomatája szerint a külföldi ügynökökről szóló törvény elfogadása és más kormányzati intézkedések negatívan befolyásolnák Grúzia uniós integrációjának folyamatát.

A Nemzeti Demokrata Intézet által végrehajtott közvélemény-kutatás eredményei alapján Grúzia lakosságának nagy többsége - 79 százalék - támogatja az ország uniós csatlakozását.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
szlovákia