A NATO rászállt két európai országra, hogy adjanak több légvédelmi fegyvert Ukrajnának
Globál

A NATO rászállt két európai országra, hogy adjanak több légvédelmi fegyvert Ukrajnának

Portfolio
Erős nyomást helyeznek Görögországra és Spanyolországra uniós és NATO-szövetségeseik is, a kérés az lenne, hogy több légvédelmi rendszert biztosítsanak Ukrajnának, miután Kijev több támogatást követelt az uniós kül- és védelmi miniszterek hétfői ülésén – írja a Financial Times.

Az ukrán vezetés sürgős kéréssel fordult a nyugati szövetségesekhez hét további légvédelmi rendszerért, például amerikai gyártmányú Patriotokért vagy szovjet fejlesztésű Sz-300-asokért, mivel Oroszország fokozza az ukrán városok és energetikai infrastruktúra elleni légi és rakétahadjáratát.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap az X-en azt írta:

A Patriotokat csak akkor lehet légvédelmi rendszereknek nevezni, ha működnek és életeket mentenek, nem pedig mozdulatlanul állnak valahol raktárbázisokon.

Egyedül Németország jelentett be szállítást egy Patriot rendszerről. Más uniós vezetők a múlt heti brüsszeli csúcstalálkozót arra használták fel, hogy személyesen sürgessék Pedro Sánchez spanyol és Kyriakos Mitszotakisz görög miniszterelnököt, hogy adományozzanak néhány légvédelmi rendszert Ukrajnának – állítják az ügyhöz közel álló források.

A légvédelmi rendszerek adományozására vonatkozó követelést az EU 27 kül- és védelmi minisztereinek hétfőn Luxemburgban tartott találkozóján ismételték meg. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Rusztem Umerov védelmi miniszter videokonferencián keresztül csatlakozott a találkozóhoz. Közvetlenül a találkozót követően nem hangzott el újabb ígéret a légvédelmi rendszerekről.

Úgy tudni, hogy Kijev különösen érdeklődik Görögország elöregedő S-300-as rendszerei iránt, amelyek már az ukrán erők arzenáljában vannak, és amelyekkel kapcsolatban már van tapasztalatuk.

Vannak országok, amelyeknek nincs közvetlen szükségük a légvédelmi rendszereikre, hogy nagyon őszinte legyek…Minden országnak el kell döntenie, hogy mit tud nélkülözni

- mondta egy uniós diplomata.

José Manuel Albares spanyol külügyminisztert hétfőn arról kérdezték újságírók, hogy az ország készül-e honvédeket küldeni Ukrajnába. "Tisztában vagyunk azzal, hogy Ukrajnának szüksége van légvédelmi rendszerekre és különösen Patriot rendszerekre" - mondta. "Spanyolország mindig is mindent megtett a lehetőségeihez mérten [a segítségnyújtásért]".

A tisztviselők szerint Lengyelországra és Romániára, amelyek szintén rendelkeznek Patriot-rendszerekkel, kisebb nyomás nehezedik, hogy fontolóra vegyék a Kijevbe irányuló szállításokat, tekintettel arra, hogy az ukrán határnál sérülékenyebb helyzetben vannak.

Ukrajna jelenleg legalább három Patriot-rendszerrel rendelkezik, köztük egy az Egyesült Államok által szállított és két Németországból származó rendszerrel. Kijev emellett a volt Szovjetunió által kifejlesztett nagy hatótávolságú föld-levegő rakétarendszereket is üzemeltet, köztük az S-300-as és az S-200-as rendszereket. Az utóbbi egy átalakított és korszerűsített változatát használták az ukrán tisztviselők szerint múlt héten egy orosz Tu-22M3-as nagy hatótávolságú stratégiai bombázógép lelövésére Oroszország Sztavropoli területén.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken azt mondta, hogy várhatóan "hamarosan bejelentik" a légvédelmi szállítások újabb ígéreteit, de nem közölt részleteket az érintett országokról vagy fegyverekről.

A Nato ellenőrzést végzett arról, hogy a tagállamai milyen légvédelmi képességekkel rendelkeznek, és hol vannak bevetve - mondta Stoltenberg, hozzátéve, hogy

ez a feltérképezés megerősíti, hogy vannak olyan rendszerek, köztük Patriot-rendszerek, amelyek rendelkezésre állnak Ukrajna számára.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Győzelem napja Moszkva próba