A NATO rászállt két európai országra, hogy adjanak több légvédelmi fegyvert Ukrajnának
Globál

A NATO rászállt két európai országra, hogy adjanak több légvédelmi fegyvert Ukrajnának

Portfolio
Erős nyomást helyeznek Görögországra és Spanyolországra uniós és NATO-szövetségeseik is, a kérés az lenne, hogy több légvédelmi rendszert biztosítsanak Ukrajnának, miután Kijev több támogatást követelt az uniós kül- és védelmi miniszterek hétfői ülésén – írja a Financial Times.

Az ukrán vezetés sürgős kéréssel fordult a nyugati szövetségesekhez hét további légvédelmi rendszerért, például amerikai gyártmányú Patriotokért vagy szovjet fejlesztésű Sz-300-asokért, mivel Oroszország fokozza az ukrán városok és energetikai infrastruktúra elleni légi és rakétahadjáratát.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap az X-en azt írta:

A Patriotokat csak akkor lehet légvédelmi rendszereknek nevezni, ha működnek és életeket mentenek, nem pedig mozdulatlanul állnak valahol raktárbázisokon.

Egyedül Németország jelentett be szállítást egy Patriot rendszerről. Más uniós vezetők a múlt heti brüsszeli csúcstalálkozót arra használták fel, hogy személyesen sürgessék Pedro Sánchez spanyol és Kyriakos Mitszotakisz görög miniszterelnököt, hogy adományozzanak néhány légvédelmi rendszert Ukrajnának – állítják az ügyhöz közel álló források.

A légvédelmi rendszerek adományozására vonatkozó követelést az EU 27 kül- és védelmi minisztereinek hétfőn Luxemburgban tartott találkozóján ismételték meg. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Rusztem Umerov védelmi miniszter videokonferencián keresztül csatlakozott a találkozóhoz. Közvetlenül a találkozót követően nem hangzott el újabb ígéret a légvédelmi rendszerekről.

Úgy tudni, hogy Kijev különösen érdeklődik Görögország elöregedő S-300-as rendszerei iránt, amelyek már az ukrán erők arzenáljában vannak, és amelyekkel kapcsolatban már van tapasztalatuk.

Vannak országok, amelyeknek nincs közvetlen szükségük a légvédelmi rendszereikre, hogy nagyon őszinte legyek…Minden országnak el kell döntenie, hogy mit tud nélkülözni

- mondta egy uniós diplomata.

José Manuel Albares spanyol külügyminisztert hétfőn arról kérdezték újságírók, hogy az ország készül-e honvédeket küldeni Ukrajnába. "Tisztában vagyunk azzal, hogy Ukrajnának szüksége van légvédelmi rendszerekre és különösen Patriot rendszerekre" - mondta. "Spanyolország mindig is mindent megtett a lehetőségeihez mérten [a segítségnyújtásért]".

A tisztviselők szerint Lengyelországra és Romániára, amelyek szintén rendelkeznek Patriot-rendszerekkel, kisebb nyomás nehezedik, hogy fontolóra vegyék a Kijevbe irányuló szállításokat, tekintettel arra, hogy az ukrán határnál sérülékenyebb helyzetben vannak.

Ukrajna jelenleg legalább három Patriot-rendszerrel rendelkezik, köztük egy az Egyesült Államok által szállított és két Németországból származó rendszerrel. Kijev emellett a volt Szovjetunió által kifejlesztett nagy hatótávolságú föld-levegő rakétarendszereket is üzemeltet, köztük az S-300-as és az S-200-as rendszereket. Az utóbbi egy átalakított és korszerűsített változatát használták az ukrán tisztviselők szerint múlt héten egy orosz Tu-22M3-as nagy hatótávolságú stratégiai bombázógép lelövésére Oroszország Sztavropoli területén.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken azt mondta, hogy várhatóan "hamarosan bejelentik" a légvédelmi szállítások újabb ígéreteit, de nem közölt részleteket az érintett országokról vagy fegyverekről.

A Nato ellenőrzést végzett arról, hogy a tagállamai milyen légvédelmi képességekkel rendelkeznek, és hol vannak bevetve - mondta Stoltenberg, hozzátéve, hogy

ez a feltérképezés megerősíti, hogy vannak olyan rendszerek, köztük Patriot-rendszerek, amelyek rendelkezésre állnak Ukrajna számára.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Ukrán tüzérség tüzel a frontvonal közelében