Fordulat: mégsem Biden, hanem Trump választási esélyeinek árthat a renegát jelölt?
Globál

Fordulat: mégsem Biden, hanem Trump választási esélyeinek árthat a renegát jelölt?

Portfolio
Az NBC News felmérése szerint Robert F. Kennedy Jr. független amerikai elnökjelölt a korábbi kutatásokkal szemben nem a demokrata Joe Biden, hanem republikánus riválisa, Donald Trump választási esélyeit csorbíthatja. Bár egy párbajban a mostani felmérés alapján is Trump vezet egy hajszállal Biden előtt, ha a két nagy párt jelöltjén kívül figyelembe vesszük a többieket is, Biden javára fordul meg a verseny állása.

Az NBC News újabb kutatást hozott nyilvánosságra az amerikaiak választási preferenciáiról. Az április 12. és 16. között végzett felmérés szerint Donald Trump továbbra is őrzi elsőségét a hivatalban lévő Joe Biden előtt, a republikánus jelöltre ugyanis 46, míg a demokratára 44 százalék szavazna a regisztrált választók körül. Ez az eredmény viszont bőven a 3,1 százalékos hibahatáron belülinek minősül.

A mostani számok újdonsága azonban abban rejlik, hogy ha ötfősre bővitjük a mezőnyt, az eddigi pollokkal szembemenő következtetést vonhatunk le.

Biden ugyanis 39 százalékkal átveszi a vezetést,

miközben Trump másodikként 37 százaléknyi támogatással bír. A független Robert F. Kennedy Jr. 13 százalékot zsebel be, a zöldpárti Jill Stein hármat, míg a szintén független Cornel West két százalékot kaphat.

A Biden–Trump-párharc erőviszonyai tehát megfordulnak a további jelölteket is figyelembe véve. Ennek az oka pedig az, hogy

a kétfős mezőnyben Trumpot választók közül 15 százalék Kennedyre ikszelne, ha öten szerepelnének a szavazólapon.

Eközben az eredetileg Bident választók jóval kevesebb része, mindössze 7 százaléka szavazna csak át Kennedyre. A republikánusok emellett jóval kedvezőbb fényben látják Kennedyt (40% pozitív, 15% negatív), mint a demokrata társaik (16% pozitív, 53% negatív). A mostani eredmény szembemegy az eddigi kutatásokkal, így egyelőre nem tudni, hogy csupán egy szabályt erősítő kivételt, vagy egy új szabály első hírnökét látjuk.

Mindenesetre a felméréseket összesítő RealClearPolling alapján áprilisban szinte végig egy százalékon belüli volt a Biden és Trump közötti különbség,

azaz 2023 novembere óta nem volt ilyen szoros a verseny a két jelölt között.

Trump átlagosan 44,5, míg Biden 44,1 százalékon áll jelenleg, ötfős versenyben azonban 1,6 százalékra nő Trump előnye (41,9%-40,6%).

Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnök egy videót néz, amelyen Joe Biden elnök szerepel 2022. november 6-án a floridai Miamiban. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-2153544064