Háborús lázban ég a világ: soha nem ment még el ennyi pénz fegyverekre
Globál

Háborús lázban ég a világ: soha nem ment még el ennyi pénz fegyverekre

MTI
Újabb rekordot döntött tavaly az azt megelőző évhez képest a globális katonai kiadások mértéke, az emelkedő trend már sorozatban kilencedik éve tart - közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn.

A szervezet új jelentése szerint 2023-ban 6,8 százalékkal, azaz 2,44 billió dollárra duzzadt az országok katonai költekezése a 2022-es évhez képest, amikor a világ 2,24 billió dollárt költött fegyverekre.

Egy év alatt ez volt a legnagyobb mértékű emelkedés 2009 óta.

A világ tíz legnagyobb katonai költekezője mind jelentősen fokozta kiadásait tavaly, és az Ukrajna és Oroszország közötti háború is erősen hozzájárult a számok emelkedéséhez.

Lorenzo Scarazzato, a SIPRI kutatója a dpa német hírügynökségnek elmondta: a katonai kiadások növekvő tendenciája azt sugallja, hogy a világ országai egyre kevésbé érzik magukat biztonságban, és talán kezdik előnyben részesíteni a keményebb biztonsági eszközöket a diplomáciai megoldásokhoz képest.

Változatlanul az Egyesült Államok költötte a legtöbbet fegyverekre: 916 milliárd dolláros költekezésével a globális katonai kiadások több mint harmadát - 37 százalékát - tette ki tavaly. Második helyen Kína állt, az amerikai kiadások kevesebb mint harmadával, 296 milliárd dollárral. Ez a globális fegyverkiadások 12 százalékának felel meg, és a 2022-es évhez képest 6 százalékos emelkedést mutat.

Harmadik helyen tavaly is Oroszország állt, őt követte India, Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia, majd Németország. Oroszországban a katonai költekezés 24 százalékkal nőtt tavaly 2022-höz képest, és elérte a 109 milliárd dollárt.

Tavaly globálisan a világ GDP-jének 2,3 százalékát fordították katonai kiadásokra. Az első tíz helyen álló országok közül legnagyobb mértékben Ukrajnában emelkedett a katonai költségvetés: 51 százalékkal nőtt 64,8 milliárd dollárra, és az állami költségvetés 58 százalékát tette ki. A SIPRI számításai szerint Ukrajnának a fegyverkezésre fordított kiadása a nyugati országoktól kapott katonai segélyekkel együtt az orosz katonai költségvetés nagyjából 91 százalékának felelt meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
abrams tank PUBLIC DOMAIN