Háborús lázban ég a világ: soha nem ment még el ennyi pénz fegyverekre
Globál

Háborús lázban ég a világ: soha nem ment még el ennyi pénz fegyverekre

MTI
Újabb rekordot döntött tavaly az azt megelőző évhez képest a globális katonai kiadások mértéke, az emelkedő trend már sorozatban kilencedik éve tart - közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn.

A szervezet új jelentése szerint 2023-ban 6,8 százalékkal, azaz 2,44 billió dollárra duzzadt az országok katonai költekezése a 2022-es évhez képest, amikor a világ 2,24 billió dollárt költött fegyverekre.

Egy év alatt ez volt a legnagyobb mértékű emelkedés 2009 óta.

A világ tíz legnagyobb katonai költekezője mind jelentősen fokozta kiadásait tavaly, és az Ukrajna és Oroszország közötti háború is erősen hozzájárult a számok emelkedéséhez.

Lorenzo Scarazzato, a SIPRI kutatója a dpa német hírügynökségnek elmondta: a katonai kiadások növekvő tendenciája azt sugallja, hogy a világ országai egyre kevésbé érzik magukat biztonságban, és talán kezdik előnyben részesíteni a keményebb biztonsági eszközöket a diplomáciai megoldásokhoz képest.

Változatlanul az Egyesült Államok költötte a legtöbbet fegyverekre: 916 milliárd dolláros költekezésével a globális katonai kiadások több mint harmadát - 37 százalékát - tette ki tavaly. Második helyen Kína állt, az amerikai kiadások kevesebb mint harmadával, 296 milliárd dollárral. Ez a globális fegyverkiadások 12 százalékának felel meg, és a 2022-es évhez képest 6 százalékos emelkedést mutat.

Harmadik helyen tavaly is Oroszország állt, őt követte India, Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia, majd Németország. Oroszországban a katonai költekezés 24 százalékkal nőtt tavaly 2022-höz képest, és elérte a 109 milliárd dollárt.

Tavaly globálisan a világ GDP-jének 2,3 százalékát fordították katonai kiadásokra. Az első tíz helyen álló országok közül legnagyobb mértékben Ukrajnában emelkedett a katonai költségvetés: 51 százalékkal nőtt 64,8 milliárd dollárra, és az állami költségvetés 58 százalékát tette ki. A SIPRI számításai szerint Ukrajnának a fegyverkezésre fordított kiadása a nyugati országoktól kapott katonai segélyekkel együtt az orosz katonai költségvetés nagyjából 91 százalékának felelt meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-2153544064