Megkezdődött Donald Trump büntetőpere - Történelmi ítélet születhet
Globál

Megkezdődött Donald Trump büntetőpere - Történelmi ítélet születhet

MTI
A vád és a védelem képviselőjének nyitóbeszédével érdemi szakaszába lépett hétfőn New Yorkban Donald Trump büntetőpere, amelyet a volt elnök a tárgyalás előtt ismét Washingtonból irányított politikai eljárásnak nevezett.

A New York-i bíróságon először az ügyészek ismertették a 34 pontból álló vádiratot megalapozó érveiket, majd a védők is bemutatják kiinduló álláspontjukat.

A vád szerint Donald Trump 2016-os választási kampánya során gazdasági bűncselekményeket követett el, amikor úgynevezett hallgatási pénzek kifizetését jogi költségként tüntetett fel.

A tárgyalás megkezdése előtt Juan Merchan bíró arról döntött, hogy amennyiben Donald Trump a tanúk padjára ül, akkor az ügyészek keresztkérdéseket tehetnek fel neki egyéb üzleti pereiről is, a többi között arról a polgári bírósági eljárásról, amelyben több száz millió dollár bírságot rótt ki egy másik bíróság. A bíró ugyanakkor nem engedélyezte, hogy a vád képviselői egy Donald Trumpról szóló filmet a tárgyalóteremben bemutassanak.

A vád egyik tanúja lesz a tervek szerint Michael Cohen, Donald Trump korábbi ügyvédje, akit hamis tanúzásért és egyéb bűncselekményért korábban elítéltek. A védelem a kifogását hangoztatta az egykori Trump-ügyvéd tanúként történő megjelenésével szemben, a többi között arra hivatkozva, hogy Michael Cohen vasárnap nagy nyilvánosság előtt egy fórumon kijelentette, hogy korábbi munkaadóját szeretné börtönben látni.

Donald Trump a bíróság épülete előtt újságíróknak úgy fogalmazott, hogy minden ellene indított büntetőeljárás "Biden-per", amelyeket Washingtonból irányítanak, és amelyek célja a választásokba való beavatkozás. Az idei elnökválasztáson is induló Donald Trump kampánystábja hétfőn kiadott közleményében Alvin Bragg kerületi ügyészt választott demokrata párti politikusnak nevezte, Juan Merchan bírót a demokraták iránti elfogultsággal vádolta, magát a vádiratot pedig gyenge lábakon állónak minősítette.

A hétfői tárgyalást megelőzően az egyik esküdt fenntartását hangoztatta az ügyet övező komoly médiafigyelem miatt, de a bíróval folytatott konzultáció után úgy döntött, hogy marad az esküdtszék tagjaként. A 12 tagból és 6 póttagból álló esküdtszék összeállítása igénybe vette a teljes elmúlt hetet.

A Donald Trump ellen a hallgatási pénzekhez kapcsolódó bűnper tárgyalási szakasza a várakozások szerint 4-6 hétig tart.

A New Yorkban kezdődött bírósági tárgyalás példátlan az amerikai jog- és politikatörténetben, mert korábban hivatalban lévő elnök ellen büntetőeljárás még soha nem indult. Donald Trump ellen összesen négy büntetőper van folyamatban.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
szlovákia