Megkezdődött Donald Trump büntetőpere - Történelmi ítélet születhet
Globál

Megkezdődött Donald Trump büntetőpere - Történelmi ítélet születhet

MTI
A vád és a védelem képviselőjének nyitóbeszédével érdemi szakaszába lépett hétfőn New Yorkban Donald Trump büntetőpere, amelyet a volt elnök a tárgyalás előtt ismét Washingtonból irányított politikai eljárásnak nevezett.

A New York-i bíróságon először az ügyészek ismertették a 34 pontból álló vádiratot megalapozó érveiket, majd a védők is bemutatják kiinduló álláspontjukat.

A vád szerint Donald Trump 2016-os választási kampánya során gazdasági bűncselekményeket követett el, amikor úgynevezett hallgatási pénzek kifizetését jogi költségként tüntetett fel.

A tárgyalás megkezdése előtt Juan Merchan bíró arról döntött, hogy amennyiben Donald Trump a tanúk padjára ül, akkor az ügyészek keresztkérdéseket tehetnek fel neki egyéb üzleti pereiről is, a többi között arról a polgári bírósági eljárásról, amelyben több száz millió dollár bírságot rótt ki egy másik bíróság. A bíró ugyanakkor nem engedélyezte, hogy a vád képviselői egy Donald Trumpról szóló filmet a tárgyalóteremben bemutassanak.

A vád egyik tanúja lesz a tervek szerint Michael Cohen, Donald Trump korábbi ügyvédje, akit hamis tanúzásért és egyéb bűncselekményért korábban elítéltek. A védelem a kifogását hangoztatta az egykori Trump-ügyvéd tanúként történő megjelenésével szemben, a többi között arra hivatkozva, hogy Michael Cohen vasárnap nagy nyilvánosság előtt egy fórumon kijelentette, hogy korábbi munkaadóját szeretné börtönben látni.

Donald Trump a bíróság épülete előtt újságíróknak úgy fogalmazott, hogy minden ellene indított büntetőeljárás "Biden-per", amelyeket Washingtonból irányítanak, és amelyek célja a választásokba való beavatkozás. Az idei elnökválasztáson is induló Donald Trump kampánystábja hétfőn kiadott közleményében Alvin Bragg kerületi ügyészt választott demokrata párti politikusnak nevezte, Juan Merchan bírót a demokraták iránti elfogultsággal vádolta, magát a vádiratot pedig gyenge lábakon állónak minősítette.

A hétfői tárgyalást megelőzően az egyik esküdt fenntartását hangoztatta az ügyet övező komoly médiafigyelem miatt, de a bíróval folytatott konzultáció után úgy döntött, hogy marad az esküdtszék tagjaként. A 12 tagból és 6 póttagból álló esküdtszék összeállítása igénybe vette a teljes elmúlt hetet.

A Donald Trump ellen a hallgatási pénzekhez kapcsolódó bűnper tárgyalási szakasza a várakozások szerint 4-6 hétig tart.

A New Yorkban kezdődött bírósági tárgyalás példátlan az amerikai jog- és politikatörténetben, mert korábban hivatalban lévő elnök ellen büntetőeljárás még soha nem indult. Donald Trump ellen összesen négy büntetőper van folyamatban.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tűzoltók