Ropognak a fegyverek, zúgnak a rakéták: hatalmas erődemonstrációval jeleznek a nyugatiak Kína közelében
Globál

Ropognak a fegyverek, zúgnak a rakéták: hatalmas erődemonstrációval jeleznek a nyugatiak Kína közelében

MTI
|
Portfolio
Mintegy 16 ezer Fülöp-szigeteki és amerikai katona kezdett közös hadgyakorlatot hétfőn, első alkalommal francia részvétellel.

A Balikatan, vagyis a helyi tagalog nyelven "vállt vállnak vetve" elnevezésű éves gyakorlatot a délkelet-ázsiai szigetcsoport északi és nyugati részén tartják, a Dél-kínai-tenger és Tajvan területeinek közelében.

A május 10-ig tartó manőverekben mintegy 11 ezer amerikai és ötezer Fülöp-szigeteki katona, valamint ausztrál és francia katonai személyzet vesz részt.

Kína növekvő befolyására válaszul az Egyesült Államok megerősítette szövetségeit az ázsiai-csendes-óceáni térség országaival, köztük a Fülöp-szigetekkel.

Manila nem rendelkezik nagy hadsereggel, a szigetcsoport a Dél-kínai-tenger és Tajvan közelsége miatt kulcsfontosságú partner lehet az Egyesült Államok számára egy Kínával való konfliktus esetén. A szigetország kormánya ezen felül egy 36 milliárd dolláros fejlesztési tervet is belengetett, amelyben a tengeralattjárós képességeit növelnék. A Balikatanról látványos videót osztott meg a Fülöp-szigeteki haderő X csatornája:

Franciaország korábban megfigyelő országként vett részt ezeken az éves gyakorlatokon, most először tevékenyen bevonódik az eseményekbe. A manilai francia nagykövetség közleménye szerint az ország az Új-Kaledóniában állomásozó Vendémiaire fregattot fogja bevetni.

Az elmúlt években egyre jobban kiéleződött a különbség Kína és az Egyesült Államok között, mivel Washington egyre inkább úgy érezte, hogy a keleti nagyhatalom globális hegemón szerepkörre tör. Az amerikaiak az elmúlt években igyekeztek megerősíteni a távol-keleti jelenlétüket, ahol törekszenek katonai szövetségek kiépítésével ellenállni Peking nyomulásának.

Címlapkép forrása: Ezra Acayan/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
francia katonák ukrajna beavatkozás