Szomorú hírt közöltek a tudósok a nyaralókkal: drasztikusan visszaesik a jó idő a népszerű turistacélpontoknál
Globál

Szomorú hírt közöltek a tudósok a nyaralókkal: drasztikusan visszaesik a jó idő a népszerű turistacélpontoknál

Portfolio
Egy friss kutatás megállapításai szerint 2100-ra jelentősen visszaesik a jó idő, azaz a szabadtéren tölthető napok száma a világ népszerű turistacélpontjainál – írja a Bloomberg.

Egy friss kutatás szerint az évszázad végére az északi országok lakosai számára általában már korábban, a tél elején megjelenik a napsütéses, tavaszias idő. Ezzel szemben a délen élők - beleértve az egyenlítői régiókat, valamint Dél-Európát és az Egyesült Államokat - többnyire egész évben kevesebb mérsékelt időjárású napot fognak élvezni.

Erre a következtetésre jutott a Massachusetts Institute of Technology (MIT) innovatív tanulmánya, amely a Journal of Climate című folyóiratban jelent meg, és amely az éghajlatváltozás hosszú távú hatásait vizsgálta a világ egyes úti céljaira. A kutatás 50 klímamodell adatait kombinálva feltérképezi, hogy 2100-ra hogyan fognak változni a "szabadtéri napok" a különböző célpontokon. A kifejezés olyan 24 órás ablakokra utal, amelyekben a hőmérséklet elég kellemes ahhoz, hogy a legtöbb ember élvezze a szabadtéri tevékenységeket. (A téli sportokat nem vették ide.)

A következmények óriásiak az életminőségre, az utazásra és a turizmusra nézve. Egyértelmű nyertesek és vesztesek vannak a listán.

Oroszország, Kanada és más északi országok a jövőben több szabadtéri napot fognak kapni… Ugyanakkor a fejlődő országok, például Elefántcsontpart kevesebb szabadtéri nappal kell beérje, tehát egyértelmű egyenlőtlenség van az északi és a déli országok között.

- mondja Yeonwoo Choi, az MIT posztdoktori kutatója és a kutatócsoport tagja.

A tanulmányban azt is megnézték, hogy az éghajlatváltozás hogyan változtatja meg a turisták által látogatott helyeket. Ez hatással van arra, hogy az emberek hová és mikor fognak utazni, valamint a nyaralókra támaszkodó országok turisztikai gazdaságára is. Az alábbi ábra megmutatja, hogyan változnak majd a szabadtéri napok a világ leglátogatottabb turisztikai célpontjain (a rangsort az ENSZ turizmusért felelős szervezete készítette 2022-ben).

A legnagyobb hatás a trópusi úti céloknál várható. A Dominikai Köztársaságban, ahol 2100-ra 124 nappal kevesebb lesz a szabadtéri napok száma, egész évben 50%-kal csökken a mérsékelt éghajlat. Az északi féltekén található Mexikó, India, Thaiföld és Egyiptom hasonló csökkenést fog tapasztalni, évi 55 és 86 nap között. Az Egyesült Arab Emírségek is szenvedni fog: várhatóan évi 85 napot veszít a jó időből, nem számítva a szakadó esőzések lehetséges növekedését, amelyek ebben a hónapban példátlanul leállították a dubaji repülőteret.

Ezzel szemben Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria 18 és 60 nap közötti szabadtéri napot nyer 2100-ra.

Ez nagyrészt a melegebb télnek lesz köszönhető, ami viszont nem túl kellemes hír a síipar számára. A mediterrán térségben Görögország a becslések szerint 2100-ra több mint 30 napot veszít a szabadtéren eltölthető napok számából a májustól szeptemberig tartó forró nyári hőmérséklet miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Ukrán harckocsi Donbasz