Hiába figyel mindenki a háborúra, Izrael éppen borsot tört a felemelkedő szuperhatalom orra alá
Globál

Hiába figyel mindenki a háborúra, Izrael éppen borsot tört a felemelkedő szuperhatalom orra alá

Portfolio
Az izraeli parlamenti küldöttség Tajvanba tett látogatást, amely a kölcsönös kapcsolatok megerősítését célozta - tudósított a South China Morning Post.
Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.

Az izraeli parlamenti küldöttség Boaz Toporovsky vezetésével a múlt héten Tajvanra utazott, hogy erősítsék a kapcsolatokat. A látogatás során a delegáció tagjai találkoztak Caj Ing-ven tajvani elnökkel, Joseph Vu külügyminiszterrel, valamint más magas rangú politikusokkal. Az utazás az elmúlt egy évben már a második ilyen jellegű izraeli delegáció volt a szigeten. Az tajpeji elnök pozitívan értékelte a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, kiemelve az oktatás, közegészségügy és turizmus terén kötött 33 megállapodást.

A kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) tajvani-izraeli parlamenti baráti csoportjának létrehozása és a háború által sújtott közösségek segítésére adott 500 ezer dolláros adományozás is hozzájárult a kapcsolatok elmélyítéséhez.

A látogatás időzítése különös figyelmet kapott, mivel Irán Izrael elleni rakétatámadást indított röviddel az izraeli delegáció érkezése után Tajvanra. Toporovsky Tajvant "igaz barátnak" nevezte, kiemelve Tajvan támogatását Izrael számára többek között az október 7-i Hamász támadást követően.

Az Izrael-Tajpej kapcsolatok javulása részben annak köszönhető, hogy Izrael és Kína egyre hűvösebb viszonyt ápol. Jeruzsálem az elmúlt időszakban újra nagyon közel sodródott az Egyesült Államokhoz, mivel Washington szorosan kiállt az ország mellett a Hamász ellen folytatott háborúban. Peking inkább tartózkodott ettől, bár nyilatkozatokban sürgették a békét, valamint a konfliktus lezárásaként a kétállami megoldást támogatják. Kína a saját részének tekinti Tajvan szigetét, amely 1949 óta kvázi független országként működik, bár csak kevés ország tart fenn vele hivatalos diplomáciai kapcsolatokat. Hszi Csin-ping kínai elnök az elmúlt időszakban egyre hangosabban firtatta, hogy a keleti nagyhatalom a közeljövőben háborút indíthat az általa szeparatistának tartott sziget visszaszerzéséért.

A most találkozó felekben közös, hogy mindketten szembe kell hogy nézzenek egy külső háborús fenyegetéssel, ezért a biztonsági szempontok kiemelkedő szerepet játszanak a politikai döntéshozatalban.

Ez a szempont a mostani tárgyalások során sem maradt el, Izrael és Tajvan is törekszik a védelmi együttműködésük megerősítésére. Tajpej számára a zsidó állam tapasztalata és hadiipara lehet imponáló, míg Jeruzsálem a modern hadviseléshez nélkülözhetetlen chipgyártásban juthatna előnyhöz az elmélyülő partnerséggel.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Hormel Foods - kereskedés

Már nem emlékszem, hogy miért figyeltem fel rá, de kb. két hónapja követem. Egy igazi osztalék arisztokrata, 58 éve emel és fizet folyamatosan, de a hozama nem túl magas. Annyi biztos, hogy a ch

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szlovákia