A következő akadályt is átlépte az ukrajnai segélycsomag, hamarosan a fronton lehet az első szállítmány
Globál

A következő akadályt is átlépte az ukrajnai segélycsomag, hamarosan a fronton lehet az első szállítmány

Portfolio
A képviselőház után az Egyesült Államok szenátusa helyi idő szerint kedd este szintén elfogadta az elsősorban Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtandó segélycsomagot, amely így hamarosan Joe Biden elnök asztalára kerül aláírásra. Az intézkedés emellett a TikTok közösségi oldal betiltását is kilátásba helyezi - írja az AP.

A 95 milliárd dolláros törvényjavaslatot széleskörű kétpárti támogatással, 79-18 arányban fogadta el az amerikai törvényhozás felsőháza, miután a képviselőház szombaton hagyta jóvá a csomagot. Joe Biden amerikai elnök, aki a kongresszusi vezetőkkel együtt lobbizott a tervezet sikeréért, közvetlenül az elfogadás után nyilatkozatban közölte, hogy

szerdán aláírja a törvényt, és megkezdi a fegyverek küldését Ukrajnának.

"A szenátus kétpárti többsége a képviselőházhoz csatlakozva válaszolt a történelem felhívására ezen a kritikus fordulóponton"

- nyilatkozta Biden.

A csomag közel 61 milliárd dollárnyi támogatást tartalmaz Ukrajna számára, 26 milliárd dollár értékben küldene háborús segítséget Izraelnek és humanitárius segélyt a gázai lakosoknak, valamint 8 milliárd dollárt fordítana a Tajvanon és az Indo-csendes-óceáni térségben jelentkező kínai fenyegetések elhárítására. Amerikai tisztviselők szerint a segélyből körülbelül 1 milliárd dollár hamarosan útnak is indulhat, a nagy része pedig a következő hetekben érkezhet.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője azzal reagált a javaslat elfogadására, hogy ezáltal az Egyesült Államok azt az üzenetet küldte szövetségeseinek, hogy "mellettetek állunk." A republikánus vezető szenátor, Mitch McConnell pedig beszédében úgy fogalmazott: a mai az egyik legnagyszerűbb nap, amióta a szenátus tagja, és ha csak rövid időre is, de "sikerült szembefordulni az elszigetelődéspártiakkal."

A javaslat elfogadásával hosszas viták zárulnak le a Kongresszusban.

A most jóváhagyott képviselőházi változat a szenátus korábban elfogadott törvénycsomagját kiegészíti azzal, hogy lehetővé teszi a TikTok közösségi médiaoldal amerikai betiltását, ha a kínai tulajdonosok egy éven belül nem adják el részesedésüket. Emellett Ukrajnának végül 9 milliárd dollárnyi gazdasági támogatást elengedhető kölcsönök formájában biztosítanak, további intézkedésként pedig kilátásba helyezik a befagyasztott orosz központi banki vagyon felhasználását Ukrajna újjáépítése érdekében. A pakk ezenkívül Irán, Oroszország, Kína és a fentanilt forgalmazó bűnszervezetek elleni szankciókat is tartalmaz.

Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban. Címlapkép forrása: Wikimedia Commons

Ricardo

Egy kritika kritikája

Az osztrák közgazdasági iskola kritikája szerint a monetaristák tévesen egy mechanisztikus mennyiségi pénzelméletet fogadnak el, ami a pénz semlegességén, a mikro- és makrogazdaság merev elk

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Hackertámadás érte az EKB egyik honlapját