Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul
Globál

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Portfolio
Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

A júniusi uniós parlamenti választások előtt a blokk kiemelt prioritásként kezeli az orosz dezinformáció elleni küzdelmet, mivel az öt évvel ezelőttihez képest megnőtt a dezinformációt terjesztő tartalmak mennyisége a közösségi médiaplatformokon. A G7-csoportja közös fellépéseket is előkészít a külföldi információs manipuláció és beavatkozás elleni küzdelemre, különösen az idén tartandó választások kapcsán.

Emmanuel Macron javaslatára az EU azonnali szankciókkal válaszolhat Vlagyimir Putyin dezinformációs hibridháborús tevékenységére.

Az EU tisztviselői különösen aggódnak a júniusi, kontinensszerte megrendezésre kerülő szavazások miatt, és a blokk ígéretet tett arra, hogy szorosan nyomon követi és megfékezi a dezinformációból és a külföldi információmanipulációból eredő kockázatokat. Az újraválasztásra pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kampánycsapata éberen figyeli a kihívást, és a héten Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésen is megvitatták a kérdést.

Franciaország és Németország a közelmúltban leplezte le a nemzetükre irányuló befolyásoló hálózatokat, a Viginum, a francia külföldi dezinformációs megfigyelőszerv februárban bejelentette, hogy több európai országban nagyszabású hibridháborús kampány előkészületeit észlelte. Belgium büntetőeljárást indított az esetleges orosz választási beavatkozás ügyében, míg az Egyesült Királyság fokozta a közelgő választásokkal kapcsolatos dezinformáció meghiúsítására irányuló munkáját, különösen a deepfakes és a mesterséges intelligencia használata terén.

Az Emmanuel Macron elnöktől érkező, francia vezetésű javaslat lehetővé tenné az EU számára, hogy célba vegye a korábbi dezinformációs műveletek mögött álló orosz Wagner zsoldoscsoport utódait, valamint mindazokat, akik velük együttműködnek, vagy logisztikai és pénzügyi támogatást nyújtanak.

Az új szankciórendszer azokat venné célba, akik az uniós tagállamok vagy harmadik országok stabilitását, biztonságát vagy szuverenitását veszélyeztetik azáltal, hogy aláássák a választásokat, a jogállamiságot, elősegítik az erőszakos cselekményeket, vagy ezt információs manipuláció és beavatkozás révén teszik. Az intézkedések közé tartozna az utazási tilalom és a vagyonbefagyasztás Vlagyimir Putyin orosz elnök embereivel szemben.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
gepard légvédelmi jármű