Sátrak lepték el amerikai egyetemek kampuszait, incidensekbe torkolltak a palesztinpárti demonstrációk
Globál

Sátrak lepték el amerikai egyetemek kampuszait, incidensekbe torkolltak a palesztinpárti demonstrációk

Portfolio
Az elmúlt hetekben számos amerikai elitegyetem kampuszán alakult ki zűrzavaros helyzet a palesztinok mellett demonstráló egyetemi hallgatók miatt. A tüntetők a Columbia Egyetem kampuszán sátorokat állítottak fel, és ehhez hasonló táborok jelentek meg az Egyesült Államok más felsőoktatási intézményeinél is, többek között a kaliforniai Berkeley-n, a Yale-en, az Emersonon és a Michigani Egyetemen.

A BBC beszámolója szerint a múlt héten

több mint 100 diákot tartóztattak le a Columbia Egyetem területén tiltakozásképp felállított táborban,

az elmúlt napokban pedig ugyanerre a sorsra jutott több tucatnyi diák a Yale-en és a New York Egyetemen is. A Columbián sokakat felfüggesztettek, így a tüntetők a fegyelmi intézkedések megszüntetését követelik, miközben az egyetem egyes diákjai antiszemita zaklatásról számoltak be a demonstrálók részéről.

Az egyetem kedden határidőt adott a tüntetőknek, hogy éjfélig oszoljanak fel, amelyet 48 órával meghosszabbítottak. Dr. Nemat Shafik, a Columbia elnöke korábban arra figyelmeztetett, hogy a tüntetőkkel való megállapodás hiányában "alternatív lehetőségeket" kell mérlegelnie a táborok felszámolására a hónap végi diplomaosztó ünnepségek előtt.

A Columbia kampuszának sátortáborrá alakított területét palesztin zászlók tucatjai és plakátok lepték el, olyan feliratokkal, mint "az igazi amerikaiak Gáza mellett állnak" és "demilitarizáljuk az oktatást", miközben folyamatosan a "szabad Palesztina" skandálás és dobolás hallatszott. A folyamatban lévő tiltakozásokat azonban

beárnyékolták az antiszemita incidensekről szóló vádak,

amelyek szerint zsidó diákok és oktatók antiszemita bántalmazásoknak voltak kitéve. Emiatt az egyetem vezetősége a félév végéig meghosszabbította az online távoktatás elrendelését.

Az incidensek néhány amerikai törvényhozó, köztük a New York-i republikánus képviselő Elise Stefanik figyelmét is felkeltették, aki azt nyilatkozta, hogy egy "szankcionálatlan csőcselék" miatt a kampusz "nem biztonságos a zsidó diákok és oktatók számára." A demokrata Fehér Ház kiemelte a hallgatók békés tüntetéshez való jogát, azonban elítélte "a zsidó diákokat célzó erőszakra és fizikai megfélemlítésre való felhívásokat."

Eközben a Columbia elnöke, New York polgármesterével, Eric Adams-szel egyetemben "külső agitátorokat" okolt a Columbia és a New York-i Egyetemen kialakult helyzet miatt, egyes demonstrálók viszont az intézmény elnökét vádolják eszkalálással, miután

múlt héten a rendőrséggel tisztíttatta meg a kampusz területét.

Címlapkép: A "Gázai Szolidaritási Tábor" a Columbia Egyetemen 2024. április 23-án New Yorkban, az Egyesült Államokban. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Itt a nyár, itt a roaming frász ideje

Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a mobilszolgáltatók nyakára, az addigi szabadrablást felváltotta az, hogy az Unión belül ug

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán tüzérség tüzel a frontvonal közelében