Jobboldali győzelem született az elnökválasztáson Macedóniában, de második forduló jön
Globál

Jobboldali győzelem született az elnökválasztáson Macedóniában, de második forduló jön

MTI
Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot a szerdai északmacedón elnökválasztáson, ám második fordulóra is szükség lesz, amelyen a hivatalban lévő, baloldali Sztevo Pendarovszkival mérheti össze az erejét május 8-án.

Az északmacedón választási bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint majdnem 100 százalékos feldolgozottság mellett a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO–DPMNE) támogatását élvező Gordana Sziljanovszka-Davkova a voksok 40,08 százalékát szerezte meg, míg a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltjére, Sztevo Pendarovszkira a választópolgárok 19,93 százaléka szavazott.

A harmadik a legnagyobb albán nemzeti kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) jelöltje, Bujar Osmani külügyminiszter lett a voksok 13,36 százalékának a megszerzésével.

Mivel egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a szavazatok több mint felét, ezért második fordulóra lesz szükség, amelyet május 8-án, a parlamenti választásokkal egy időben tartanak meg.

2017 óta az ország a NATO-tagság elnyerése érdekében, Görögország követelésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tett a környező országoknak. Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék gyakran bírálta.

Gordana Sziljanovszka-Davkova az első, nem hivatalos eredmények közzététele után kijelentette: új időszak kezdődhet Észak-Macedónia életében. Sztevo Pendarovszki szintén szerda éjszaka reagált a rossz választási eredményére, amely állítása szerint nagyon meglepte. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy a második fordulóban – amikor már csak ketten indulnak, és nem oszlanak meg a voksok hét jelölt között – őt fogja támogatni az állampolgárok többsége.

Címlapkép: Az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) államfőjelöltje, Gordana Sziljanovszka Davkova voksol Szkopjéban az észak-macedóniai elnökválasztás első fordulójának napján, 2024. április 24-én. MTI/EPA/Georgi Licovszki

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Kilőtt ukrán tank Harkiv