Amerikai elemzők: most pörögnek csak fel igazán az orosz támadások, két fronton is zajlik az előrenyomulás
Globál

Amerikai elemzők: most pörögnek csak fel igazán az orosz támadások, két fronton is zajlik az előrenyomulás

Portfolio
Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet csütörtöki jelentésében beszámolt a frontvonalak állásáról, és előrejelzéseket is tett az orosz előrenyomulásra vonatkozóan.

Az ISW szerint az orosz erők stabilizálták pozíciójukat Avgyijivkától északnyugatra, és további taktikai eredményeket érhetnek el, amivel arra kényszeríthetik az ukrán csapatokat, hogy jelenlegi taktikai pozícióikból egy védhetőbb vonalra vonuljanak vissza.

Avgyijivkától északnyugatra az oroszok viszonylag gyorsan törtek előre, de eredményeik relatíve marginálisak. Eddig mintegy 5 kilométer mélységben haladhattak előre április 18-ától. Avgyijivkától nyugatra és délnyugatra csak kisebb, nem jelentős haladást értek el.

Az is igaz ugyanakkor, hogy az Avgyijivkától északnyugatra lévő települések – Novobahmutivka és Szolovjove – megszerzése révén stabilabb pozíciókhoz jutottak az oroszok, ahonnan szélesebb körben folytathatják az előrenyomulást. A megszerzett kiszögellés azonban maximum 2 kilométer széles, és továbbra is sebezhető marad az ukrán ellentámadások részéről, amennyiben az ukrán erők stabilizálni tudják a taktikai helyzetet a környéken.

Az oroszok azonban képesek lehetnek stabilizálni az Avgyijivkától északnyugatra fekvő kiszögellést, az ukrán parancsnokság pedig további visszavonulásról dönthet nyugat felé, amennyiben az orosz taktikai eredmények fenyegetik a jelenlegi ukrán pozíciókat.

Az orosz erők valószínűleg továbbra is taktikai előnyöket szereznek Avgyijivkától északnyugatra, de ezek az előnyök nem lesznek operatív szempontból jelentősek, pláne nem okozzák az Avgyijivkától nyugatra lévő ukrán védelem összeomlását

– értékel az ISW.

Míg Avgyijvkától nyugatra az oroszok egyelőre csak taktikai nyereségeket érhetnek el,

Csasziv Jar kínálja az orosz erőknek a legközvetlenebb kilátásokat a hadműveleti szempontból jelentős előrenyomulásra.

Avgyijivkánál az orosz erők 30 kilométerre vannak valószínű műveleti céljuktól, Pokrovszktól.

A Csasziv Jar elfoglalására irányuló erőfeszítés ellenben az orosz erőknek a legközvetlenebb kilátásokat kínálja a hadműveleti szempontból jelentős előrelépésre, mivel

a város elfoglalása valószínűleg lehetővé tenné számukra, hogy a Donyeck megyében jelentős ukrán védelmi övezetet alkotó városok (Szlovjanszk, Kramatorszk) ellen indítsanak későbbi támadó műveleteket

– írja az ISW.

Az orosz erők valószínűleg megpróbálnak minél nagyobb területet elfoglalni, mielőtt az amerikai fegyvercsomag megérkezése jelentősen javítaná az ukrán védelmi képességeket az elkövetkező hetekben.

Az orosz katonai parancsnokság valószínűleg azért fokozza az Avgyijivkától északnyugatra folyó támadó műveleteket, mert ez a terület nagyobb lehetőséget biztosít a gyorsabb taktikai előnyök elérésére, annak ellenére, hogy ezek az előnyök viszonylag jelentéktelenek hadműveleti szempontból – véli az amerikai elemzőintézet.

Címlapkép: Csasziv Jar 2024. március 15-én. Forrás: Oleksandr Magula/Suspilne Ukraine/JSC "UA:PBC"/Global Images Ukraine via Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Orosz tank robotine