Világszerte megváltoztatta a katonai taktikát az ukránok váratlan húzása, a legnagyobb hatalmak tanulmányozzák a siker titkát
Globál

Világszerte megváltoztatta a katonai taktikát az ukránok váratlan húzása, a legnagyobb hatalmak tanulmányozzák a siker titkát

Portfolio
Világszerte nagy figyelemmel követik a katonai szakértők az ukrán pilóta nélküli felszíni hajók (USV) sikeres alkalmazását az orosz haditengerészeti célpontok ellen. Kína haditengerészeti elemzői szintén a hasonló eszközökben rejlő potenciálra figyelnek, mivel ez új kihívások elé állítja a hagyományos tengeri hadviselést és védekezési stratégiákat - írta meg a The Diplomat.

Az ukránok nagy sikerrel vetették be a pilóta nélküli felszíni hajók (USV) által az orosz haditengerészeti létesítmények és hadihajók ellen. Kijev elérte, hogy tulajdonképpen győzelmet aratott az orosz fekete-tengeri flotta felett úgy, hogy lényegében nem rendelkezik saját haditengerészettel. Oroszország válasza az ukrán támadásokra az volt, hogy távolabb helyezte flottáját a fenyegetésektől, ami aláásta dominanciáját a Fekete-tengeren. A sikeres ukrajnai műveletek arra ösztönözték a világ haditengerészeti elemzőit, hogy közelebbről is megvizsgálják az USV-kben rejlő potenciált.

Oroszország szoros partnere, Kína sem szeretne lemaradni a versenyben.

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetének (PLAN) elemzői egy 2024 januárjában megjelent cikkben az USV-k kihívásaira és lehetőségeire összpontosítottak. A szerzők kiemelték az eszközök előnyeit, mint például hatékony rejtőzködés, alacsony költség, erős romboló képesség, intelligens irányítás és autonóm működés. Megfigyelték, hogy a pilóta nélküli felszíni hajók nagyobb robbanóerővel rendelkeznek a légicsapásokhoz és rakétákhoz képest, valamint moduláris felépítésük révén változatos támadási módot tesznek lehetővé.

A jelentés kiemelte, hogy a kikötői infrastruktúra és hajók védelme komoly kihívást jelent az USV-támadásokkal szemben. Kidolgozták a lehetséges védekezést is: egy több területet átfogó háromdimenziós védelmi rendszert javasoltak, amely magában foglalja az érzékelést, védekezést és támadást. Az érzékelés terén hangsúlyozták az aktív és passzív módszerek fontosságát. A part menti védelem modernizálása mellett kiemelték a információcsere fontosságát is.

Az úszó védelmi gátak használata mellett egy új típusú kill chain hálózatot javasoltak, amely precíziós irányított fegyvereket és aszimmetrikus harcstílusokat alkalmazva maximalizálná a harci hatékonyságot.

Az USV-k ukrajnai alkalmazása rávilágított arra, hogy még egy kisebb állam is jelentős fenyegetést jelenthet egy nagyhatalom számára. Peking számára aggasztó, hogy az ukrajnai eset akár Kína által vitatott hovatartozású Tajvan számára is példamutató lehet. A sziget számára a pilóta nélküli felszíni hajók alkalmazása mellett szólhat azok alacsony költsége és autonóm jellege. Kína viszont igyekszik a saját javára billenteni a tanulságokat, alkalmazni az USV-ket, valamint megfelelő védelmet kialakítani egy esetleges háborúban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Netes álarcon keresztül törtek fel egy népszerű kriptopénzes tárcát