Egy év után bedobta a törölközőt az európai vezető, ő lehet az utódja
Globál

Egy év után bedobta a törölközőt az európai vezető, ő lehet az utódja

Portfolio
Humza Yousaf skót első miniszter bejelentette lemondását, miután múlt héten összeomlott a Skóciát kormányzó koalíciós megállapodás a Skót Nemzeti Párt (SNP) és a zöldek között. A pártelnökségről lemondó Yousaf helyébe lépő lehetséges személyekről már meg is indult a találgatás - írja a BBC.

Humza Yousaf helyi idő szerint hétfő délben közölte:

lemond a skót első miniszteri posztról és a Skót Nemzeti Párt elnökségéről.

Mint kifejtette, karrierje során mindig is az értékei vezérelték, és képviselőként továbbra is folytatni fogja a munkát.

Egy olyan világban, ahol úgy tűnik, hogy minden kérdés egy mérgező kultúrharcba torkollik, gyakran a társadalom legelszigeteltebbjei viselik a legnagyobb terhet

- fogalmazott Yousaf, aki 2023 márciusában vette át az ország vezetését Nicola Sturgeontől. Skócia első muszlim és ázsiai származású kormányfője szerint az Egyesült Királyságtól való függetlenedésről szóló népszavazás "frusztrálóan közelinek tűnik," majd hozzátette, hogy "a maraton utolsó néhány kilométere mindig nehéz."

Yousaf azután távozik posztjáról, hogy

múlt héten felmondta a zöldekkel kötött koalíciós megállapodást,

mert utóbbiak bírálták a klímacélok eltörlése és a nemváltó 18 év alattiak pubertásblokkolókkal való ellátásának felfüggesztése miatt. Miután a Skót Nemzeti Párt korábbi vezetője által gründolt Alba Párttal kizárta az együttműködést, a parlamenti kisebbségbe szoruló SNP nem számíthatott senki támogatására sem a héten esedékes két bizalmatlansági szavazáson, ami ellehetetlenítette Yousaf maradását az ország élén.

A parlamentnek 28 napja van új első minisztert választani, különben választást kell tartani. Bár a szűkös határidő miatt lehetséges, hogy az SNP átmeneti vezetőt válasszon,

két fő esélyesre lehet számítani:

  • a 34 éves Kate Forbes, aki Yousaf mögött 2023-ban kicsivel maradt csak le a pártelnöki versenyben, viszont őt a zöldek valószínűleg még kevésbé támogatnák a társadalmilag konzervatív nézetei miatt.
  • A második esélyes a Forbesnál csaknem kétszer olyan idős John Swinney, aki szolgált már pártelnökként 20 évvel ezelőtt és Sturgeon helyetteseként is. Mögé a zöldek nagyobb eséllyel állhatnak be.

Rajtuk kívül felmerült Jenny Gilruth oktatási miniszter és Neil Gray egészségügyi miniszter neve is. Mindenesetre a Skóciában is felívelő pályán lévő Munkáspárt máris választások kiírását sürgette, így a kérdés az, hogy a többi párt nyitott lenne-e a 2007 óta hatalmon lévő SNP-vel való paktálásra.

Címlapkép: Humza Yousaf miniszterelnök sajtótájékoztatón beszél a Bute House-ban Edinburgh-ban, ahol bejelentette, hogy 2024. április 29-én lemond az SNP vezetőjeként és Skócia miniszterelnökeként. Címlapkép forrása: Andrew Milligan-Pool/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
rendőrség Szlovákia