Kikosarazta szövetségeseit Amerika, ezzel pedig az európai katonai hatalom felemelkedését hozzák el
Globál

Kikosarazta szövetségeseit Amerika, ezzel pedig az európai katonai hatalom felemelkedését hozzák el

Portfolio
Az Eurasian Times beszámolója szerint Omán kénytelen elfordulni az amerikai ötödik generációs vadászgépek beszerzésének tervétől, mivel az Egyesült Államok nem engedélyezi számukra az F-35-ösök eladását. A lépés az európai hadiipari számára hozhat kedvező fordulatot.

Az Arab-félsziget délkeleti csücskében elhelyezkedő Omán arra törekszik, hogy megerősítse a légierő képességeit. Maszkat korábban úgy határoztak, hogy a térségi növekvő biztonsági aggályok miatt a legmodernebb nyugati technológiát, az amerikaiak F-35-ös Lightning II típusú vadászgépét szeretnék beszerezni. Washington viszont nem akarja beadni a derekát a szoros katonai szövetségesének számító gazdag olajállamoknak, mivel attól tartanak a Pentagonban, hogy egy hasonló lépés aggasztaná Izraelt. A döntés következtében viszont megnőtt a kereslet a francia Rafale vadászgépek iránt.

Az évek óta káoszba süllyedt Jemennel szomszédos Ománban jelenleg a légierő 24 darab amerikai F-16-os vadászgépből, valamint 12 darab Eurofigher Typhoonból áll össze. Maszkat szeretné a képességeit további 18-24 Rafale vadászgéppel megerősíteni. A döntésük mögött az állhat, hogy a franciák járműve sokoldalúan bevethető, valamint fejlett képességekkel vannak ellátva. Nem Maszkat az egyetlen, amely végül az európai technológia beszerzése mellett döntött, korábban már Katar és az Egyesült Arab Emírségek is Rafale vadászgépeket vettek. Esetükben is hasonló volt a motiváció, mivel Doha és Abu Dzabi is eleinte Washingtonnál kopogtatott a légierő fejlesztéséért.

Az Egyesült Államok attól tart, ha esetleg eladná az F-35-ösöket az arab országok számára, akkor megsértené a kényes közel-keleti védelmi-biztonsági erőegyensúlyt.

Az volt korábban a doktrína, hogy az amerikai modern fegyverek szállításával biztosítják Izrael számára a katonai fölényt. Ez az elv viszont veszélybe kerülne, ha más országok is hozzáférnének az amerikai légierő ékkövéhez. Párizs viszont vélhetően egyáltalán nem bánja a Fehér Ház kitartó elutasítását, mert ezzel komoly piacot teremtenek számukra:

  • Katar korábban 36 darab Rafale vadászgépet szerzett be, ám még a korábbi fejlesztésből. Doha célja, hogy ezeket a legmodernebb, F-4-es változatra frissítsék. 2025-ig további 24 darab gépre szeretnének leadni rendelést.
  • Szaúd-Arábia esetében egyelőre még csak pletykák szólnak az érdeklődésről, viszont a nem hivatalos információk szerint a világ egyik legnagyobb katonai költségvetésével rendelkező állam fontolgatja 100 darab vadászgép beszerzését Franciaországból.
  • 2021-ben írta alá az Egyesült Arab Emírségek azt a szerződést, amelynek értelmében az európai hatalom 80 darab vadászbombázó leszállítását vállalja az olajmonarchiának.
  • Egyiptomban jelenleg 54 darab Rafale teljesít szolgálatot, és miután Kairó lemondta a Moszkvával kötött, SZU-35-ösök beszerzéséről szóló szerződését, van esély arra, hogy ez a szám tovább növekedjen.

Korábban Párizs gondban volt a Rafale értékesítésével kapcsolatban, mivel a magas ára elriasztotta a potenciális vevőket. Az elmúlt tíz évben ez viszont jelentősen megváltozott, mivel egyre több ország határozott a franciák mellett a légierő fejlesztésénél. Az amerikai politika pedig még rá is segít Párizs nagyszabású terveire.

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
orosz-ukrán-háboru-ukrajna-oroszorszag-tank-harckocsi-pancelos-Zaporizzsja