Tűzszünet küszöbén Izrael és a Hamász? – Erős kijelentéseket tett az amerikai külügyminiszter
Globál

Tűzszünet küszöbén Izrael és a Hamász? – Erős kijelentéseket tett az amerikai külügyminiszter

MTI
Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a Hamász iszlamista terrorszervezeten múlik a tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadításáért folyó tűzszüneti tárgyalások sikere. Közben Egyiptomba látogatott egy izraeli delegáció.

"Eltökélt szándékunk, hogy elérjük a tűzszünetet, amely hazahozza az elraboltakat. Ha nem születik megállapodás, annak csak a Hamász lesz az oka" - mondta Blinken szerda reggel, izraeli látogatásának első állomásán, a Jichák Hercog államelnöknél tett látogatásán.

Terítékre került egy ajánlat, nincs ok a késlekedésre, a kifogásokra. Eljött az idő. Már régen itt az ideje, hogy hazaküldjék a családjukhoz a túszokat

- tette hozzá.

"Noha szüntelen elszántsággal dolgozunk az elraboltakat hazahozó tűzszünet elérésén, a gázai emberekre is figyelnünk kell, akik a Hamász okozta kereszttűzben szenvednek. Ezért mindent elkövetünk, hogy megkapják a szükséges segítséget: ételt, gyógyszert, vizet, menedéket. Gondolunk rájuk, és teszünk értük" - hangsúlyozta.

Hercog találkozójukon köszönetet mondott az amerikai külügyminiszternek támogatásáért. "Az elraboltak azonnali visszatérését szeretnénk, ez legyen az első a nemzetközi közösség számára"- mondta.

Blinken felkereste Tel-Avivban a szállodájánál az elraboltak tüntető családtagjait.

Nem nyugszunk, amíg nem találkoznak szeretteitekkel

- ígérte nekik.

Szerda reggel több tucat aktivista és rokon tiltakozott a hotel előtt. "Hasonlóképpen összes izraeli látogatásomhoz, ezúttal is találkoztam az elhurcoltak családtagjaival. Mondtam nekik, hogy erőfeszítéseink középpontjában áll szeretteik visszajuttatása. Nem pihenünk meg, amíg vissza nem tér mindenki, nők, férfiak, katonák, civilek és idősek"- hangsúlyozta nekik az amerikai külügyminiszter.

Egyiptomban bejelentették, hogy egy izraeli delegáció három órás látogatást tett Kairóban, amelyen a túszokról tárgyaltak.

Az Al-Arabi Al-Dzsadid című katari lap közlése szerint kézhez kapták a Hamász változtatásait, melyeket a legutóbbi, minden eddiginél engedékenyebbnek mondott izraeli indítványra tettek, hogy azokat később előterjesszék Izraelben a hadikabinet ülésén.

Címlapkép forrása: Amir Levy/Getty Images

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
rendőrség Szlovákia