Új szövetségest nyerhetett Washington a Kína által behálózott területen
Globál

Új szövetségest nyerhetett Washington a Kína által behálózott területen

Portfolio
A Salamon-szigetek Jeremiah Manele-t, egy korábbi vezető diplomatát választott miniszterelnökké. Manele volt az, aki Kínával védelmi együttműködési megállapodást kötött és Tajvan helyett a Peking vezette részt ismerte el az egyetlen Kínának. Elemzők szerint a kormányváltás mégis a csendes-óceáni szigetország hagyományos nyugati szövetségesei felé való elmozdulást jelezheti.

Jeremiah Manele lett a Salamon-szigetek új miniszterelnöke, aki korábban külügyminiszter volt, 2022-ben biztonsági megállapodást írt alá Pekinggel, ami riadalmat keltett más csendes-óceáni hatalmak, köztük az Egyesült Államok és Ausztrália körében. Azonban míg várhatóan fenntartja a Kínával való erősebb kapcsolatokat, de békülékenyebb lehet a Nyugat felé, mint elődje, Manasseh Sogavare – írja a Financial Times.

Marion Crawshaw, egy korábbi új-zélandi diplomata úgy jellemezte Manele-t, mint kevésbé polarizáló figurát Sogavare-hez képest, aki szorosabb biztonsági és kereskedelmi kapcsolatokat ápolt Pekinggel, ami regionális aggodalmakat okozott. Manele ígéretet tett arra, hogy fenntartja Sogavare „mindenki barátja, senki ellensége” külpolitikáját, és kifejezte szándékát, hogy a gazdaság javítására összpontosító „nemzeti egységkormányt” fog vezetni.

Mihai Sora, a Lowy Intézet csendes-óceáni szigetekkel foglalkozó programjának munkatársa szerint Manele valószínűleg nem fogja feladni a Kínával kötött biztonsági megállapodást, de nyitott lehet a hagyományos szövetségesekkel, például Ausztráliával való kapcsolatok erősítésére.

A közelmúltban tartott országos választásokon a korábban Sogavare által vezetett Tulajdon, Egység és Felelősség párt elvesztette mandátumainak felét. A kampány során Sogavare a Kínával való kapcsolatok elmélyítésének előnyeit hirdette, de a választók elégedetlenségüket fejezték ki a kormányával szemben. Manele 31 szavazattal 18 ellenében legyőzte az ellenzéki jelöltet, Matthew Wale-t a miniszterelnöki posztra kiírt parlamenti szavazáson.

Elemzők szerint Manele nehéz helyzetben lesz, mert kezelnie kell a választók gazdasági fejlődéssel kapcsolatos elégedetlenségét, és óvatosnak kell lennie, hogy elkerülje a feszültségek gerjesztését a 2021-ben kitört erőszakos cselekmények után, amelyek a Tajpejtől való diplomáciai elismerés megváltoztatásával kapcsolatosak.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Ukrán tank Vovcsanszk evakuáció