Megdöbbentő számokat közöltek a kínai fegyverkezésről: sokkal közelebb lehetnek az Egyesült Államokhoz, mint eddig bárki hitte
Globál

Megdöbbentő számokat közöltek a kínai fegyverkezésről: sokkal közelebb lehetnek az Egyesült Államokhoz, mint eddig bárki hitte

Portfolio
Az egész világ számára nyilvánvaló, hogy Peking egyre hangsúlyosabban tekint a kínai haderő fejlesztésére, ezért évről évre nagyobb összeget fordítanak a fegyverkezésre. Egy amerikai elemzőház, az American Enterprise Institute tanulmánya szerint viszont minden eddigi szám téves.

A dokumentum azzal a minden eddigi becslést felülmúló számmal indul, amely szembe megy a nyilvánosságra hozott kínai katonai költségvetéssel:

egy olyan amerikai hírszerzési információt említ, amely szerint a keleti nagyhatalom valódi védelmi költségvetése nagyjából 700 milliárd dolláros volt 2022-ben.

Ez a szám a háromszorosa annak, amelyet korábban a pekingi vezetés közölt (229 milliárd dollár), vagy amelyet a világszerte elismert Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) közölt jelentésében (292 milliárd dollár).

Az Egyesült Államok számára ez egy minden szempontból sorsfordító szám lenne, eddig ugyanis arra építették a Fehér Ház Kínával kapcsolatos stratégiáját, hogy az amerikai haderő méretében és fejlettségében többszörösen felülmúlja riválisát. Az elemzés a következő dolgokkal magyarázza, hogy a vélt költségvetés mennyivel alacsonyabb lehet a valós értékeknél:

  • A vásárlóerő értékének kiigazítása emeli a kínai költségvetést. Ez a jüan-dollár közötti piaci árfolyamváltásból fakad. Támaszkodik továbbá arra is, hogy a keleti nagyhatalom devizájának valós vásárlóértékét valószínűleg alábecsülik, amely különösen igaz a katonai költések esetében, amely a megállapított értékek kétszerese is lehet. Már csak ezekkel a kiigazításokkal a névlegesen 229 milliárd dolláros érték rögtön 549 milliárdra emelkedik.  
  • A hivatalos büdzséből szándékosan kihagyott tételek figyelembevétele. Kína számos olyan fejlesztést hajt végre, amelyek kettős felhasználású eszközöket eredményeznek, tehát a kereskedelmi forgalomban is elérhető, de a haderő is képes bevetni ezeket. Ezzel a lépéssel elmosódnak a piac és a kormányzati szektor közötti választóvonalak. Az írás ezen felül megemlíti a félkatonai szervezeteket is, amelyek hiányoznak Kína katonai költségvetési tételeinek listájáról, ennek ellenére nyilvánvaló az együttműködésük a Népi Felszabadító Hadsereggel (PLA), ráadásul a méretük és felszereltségük is növekszik. Ilyenek például a kínai Népi Fegyveres Rendőrség (PAP) és a Kínai Parti Őrség (CCG) is, de az űrkutatás területén is gyakori az átfedés a katonai és a polgári célú eszközök terén.
  • Kutatási és fejlesztési összegek hiánya. Ezekről szinte semmiféle információkat nem oszt meg Peking, viszont a becslések szerint ez összesen majdnem 46 milliárddal járulhat hozzá a PLA költségeihez.

Összességében a kiigazított becslés a kínai költségvetésre vonatkozóan összesen 710,6 milliárd dolláros értéket ér el, amely már csak alig marad el az Egyesült Államok számaitól, amely 742 milliárd dollár volt 2022-ben.

Kína már régóta csak egy összeget mond be abból, hogy pontosan mennyi pénzt fog a következő évben a haderejére fordítani, viszont azt nem részletezi, hogy ennek pontosan milyen lesz a felhasználása. Korábban annyi volt még jellemző, hogy egy nagy hármas felbontást azért küldtek az ENSZ-nek: felszerelésre, kiképzésre és karbantartásra, valamint személyzetre fordított tételek. A világ két legnagyobb katonai költségvetése érdekes kettősséget mutat, ameddig az Egyesült Államokban az egyik legátláthatóbbak védelmi kiadások, míg Kínában az egyik legkevésbé követhetőek az adatok. Azt az elemzőházak is elismerik, hogy a kínai számok esetében a pontos nagyság megállapításához többnyire csak becslésekre támaszkodhatnak, ezért eltérő számításokat dolgoztak ki.

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány döntő többségében becslésekre és a megszokott számok kiigazítására támaszkodik, ezért érdemes óvatosan kezelni a leírtakat.

Ennek ellenére is aggodalmakra adhatnak okot Washingtonban a leírtak, hiszen számos olyan tételt sorolt fel, amelyeket többnyire nem vesznek bele a kínai katonai költségvetésbe. A számok pedig ezek nélkül is azt mutatják, hogy Kína elkezdett felzárkózni az Egyesült Államokhoz védelmi kiadások terén.

Címlapkép forrása: Costfoto/NurPhoto via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Christopher Cavoli