Erős üzenetet küldött volna Peking Szerbiából az Egyesült Államoknak, de a nagyhatalmi érdekek közbeszóltak
Globál

Erős üzenetet küldött volna Peking Szerbiából az Egyesült Államoknak, de a nagyhatalmi érdekek közbeszóltak

Portfolio
Hszi Csin-ping kínai elnök május 7-én érkezett Szerbiába, amely egy szimbolikus dátum mindkét ország számára. 25 évvel ezelőtt ezen a napon bombázta le a NATO a belgrádi kínai nagykövetséget. A várt megemlékezés azonban elmaradt, aminek jelentős okai lehetnek – írja a Bloomberg.

A kínai államfő európai körútja – a kommunikáció szintjén legalábbis – a szimbolikus dátumok körül forog. 60 éve vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat Franciaország és Kína, 75 éves a magyar-kínai kontaktus és

25 éve bombázták le a nyugati szövetségesek a szerb fővárosban a keleti nagyhatalom képviseletét.

A támadásban három újságíró életét vesztette, az eset pedig hatalmas felháborodást keltett Kínában. Az Egyesült Államok tévedésnek nevezte a csapást és a hibás térképekre hivatkozva hárította a vádakat.

Hszi Csin-ping hivatalos, sajtónyilvános útjában végül nem szerepelt a helyszín meglátogatása. Ez nem jelenti azt, hogy a kínai államfő valóban ki is hagyta volna a megemlékezést, viszont a szimbolikus épülettel kapcsolatos kommunikáció letekerése egy gesztust jelezhet. Peking és Washington kapcsolata az elmúlt években jelentősen megromlott, számos területen távolodtak a nagyhatalmak álláspontjai egymástól. A tavaly novemberi elnöki találkozót követően némileg enyhülni látszik a fagyos viszony, akkor Hszi Csin-ping és Joe Biden amerikai elnök a kaliforniai San Franciscóban folytattak tárgyalásokat. A NATO téves bombázásának nyílt felemlegetése a lassan javuló tendenciát akaszthatta volna meg, ezért vélhetően a kínai államfő eltekintett ettől.

Az előzetes kommunikáció pedig nem erről árulkodott. Hszi tollából május 7-én megjelent egy esszé az egyik vezető szerbiai lapban, a Politikában, amelyben fogadkozott, hogy „soha nem felejti” a nagykövetség elleni támadást.

A kínai elnök látogatásának elmaradása azért is érdekes fejlemény, mivel 2016-ban már járt a balkáni országban, és akkor meglátogatta az egykori kínai külképviseleti épületet.

Úgy tűnik, hogy most a geopolitikai érdekek felülírták az eredeti elképzelést, ezért inkább a program lemondása mellett döntött, vagy legalábbis annak a nyilvános része maradt ki.

A címlapkép Hszi Csin-ping 2016-os szerbiai látogatása alkalmán készült. Címlapkép forrása: Pool/Anadolu Agency/Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
gepard légvédelmi jármű