Meglőtték Robert Ficót, a szlovák belügyminiszter szerint a polgárháború küszöbén áll az ország
Globál

Meglőtték Robert Ficót, a szlovák belügyminiszter szerint a polgárháború küszöbén áll az ország

Portfolio
Szerda délután fél három magasságában több lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt, miután a kihelyezett kormányülés előtt várakozókkal találkozott. A kormányfő állapotáról egyelőre ellentétes információk érkeznek, egyes források arról számoltak be, hogy már túl van az életveszélyen, mások szerint a következő órák még kritikusak lehetnek.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Lövések dördültek a szlovák kormány kihelyezett ülését követően Hándlován (privigyei járás), az első információk szerint Robert Fico (Smer-SD) kormányfő megsérült. A miniszterelnököt akkor érte találat, amikor a helyi kultúrház előtt várakozó emberekhez lépett oda. A szemtanúk szerint Fico a találatok következtében a földre zuhant, azonnal kórházba szállították. A testőrök először egy fekete járműbe ültették a sérült kormányfőt, később a szlovák mentőszolgálat operatív központja megerősítette, hogy mentőhelikopterrel kellett elszállítani a helyszínről. Egyelőre nincs információ, hogy melyik kórházba vitték a politikust. Később kiderült, hogy a besztercebányai F.D. Roosevelt egyetemi klinikán kell végrehajtani műtétet Ficón, de már túl van az életveszélyen.

Ennek némileg ellentmond, hogy a pozsonyi kormányhivatal szerint Robert Ficót életveszélyes állapotban szállították a közeli város klinikájára, mivel túl sokáig tartott volna a szlovák fővárosig repülni vele. A miniszterelnök közösségi oldalán a következő szöveg jelent meg:

Többször meglőtték, jelenleg életveszélyes állapotban van. Helikopterrel szállították Besztercebányába, mert akut beavatkozás szükséges, és túl sokáig tartana Pozsonyba eljutni. A következő pár órában dől el az élete.

Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyire súlyos a kormányfő sérülése. Megerősíti ezt a Pravda információja is, amely szerint három lövés érte a politikust, a legsúlyosabb sérülés a hasán érte: a hasüregébe hatolt az egyik lövedék. A többi sérülése a beszámolók szerint nem életveszélyes, azok a kezét találták el. Az egyik szemtanú szerint három-négy lövést lehetett hallani, amelyek következtében a miniszterelnök a fején és a mellkasán sérült. Később az egyik videó alapján egyértelműen öt lövést lehetett hallani. A DenníkN arról számolt be, hogy Fico eszméleténél volt és kommunikált, amikor délután 4 óra magasságában a kórházba szállították.

A szlovák kormányfő állapotáról szóló információk embargó alatt állnak, a kórház dolgozóitól a mobiltelefonjukat is elvették.

17 órakor sajtótájékoztatót tart a szlovák belügyi és az egészségügyi tárca, valamint országos rendőrfőkapitány Besztercebányán.

19:24 - Az esemény végül több mint két órás késéssel, valamivel fél 8 előtt kezdődik.

19:26 - A szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter szerint Robert Fico továbbra is súlyos állapotban van. Az egyik lövés több belső szervét is eltalálta, ezért egy hosszabb operációra van szükség.

19:45 - A szlovák TA3 szerint a kormányfő állapotát sikerült stabilizálni, már kommunikál a külvilággal.

20:05 - Az eredetileg 17:00-ra meghirdetett, később 19:30-ra eltolt sajtótájékoztató még mindig nem kezdődött el.

20:07 - Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter szerint a kormányfőt még mindig műtik, állapota kritikus. Robert Kaliňák védelmi miniszter és kormányfőhelyettes ezt megerősítette, és tagadta a TA3 értesüléseit, hogy Fico állapotát sikerült stabilizálni.

20:13 - A belügyi tárcavezető megerősítette, hogy egyértelműen politikai célok motiválták az elkövetőt, és az események hatására azt tanácsolja, hogy erősítsék meg Szlovákiában az alkotmányos tisztviselők, a kormánypárti és az ellenzéki politikusok és a médiumok védelmét is.

20:21 - Eštok nagyon súlyosan írja le a politikai helyzetet Szlovákiában:

A polgárháború küszöbén állunk. A kormányfő elleni merénylet ezt bizonyítja

- állítja.

20:37 - Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter megerősítette az eddig elhangzottakat, még mindig tart Fico műtéte.

20:48 - Jövő hét keddig szünetel a szlovák parlament.

Az elkövetőt elfogták, a helyszínt azonnal lezárták a rendőrök. A civil ruhás rendvédelmiek őrizetbe vették a lövöldözőt. A tettes elfogásáról azonnal elérhetővé vált egy videó is:

Ellentétes információk érkeznek az elkövető személyéről, a JOJ TV egy 71 éves férfiről ír, más források szerint középkorú volt a lövöldöző. Azóta egyre több helyen jelenik meg egy lévai lakos neve, akire Juraj C.-ként hivatkoznak, és a foglalkozása szerint író. Arról is beszámolnak, hogy az elkövető legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett.

A belügyminiszter gyors vizsgálatokat helyezett kilátásba. A Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter szerint mindent meg fognak tenni a minél gyorsabb és tüzetesebb vizsgálatokért. Úgy fogalmazott, hogy:

Közös feladatunk, hogy azonnal leállítsuk a politikai gyűlölet terjesztését. Az érzelmek természetesen felkorbácsolódnak, de nagyon rossz lenne ezt a veszélyes helyzetet még tovább fokozni.

Az esetet szinte azonnal kormánypárti és ellenzéki politikusok sora ítélte el. Kifejezte az erőszak elítélését Ivan Korčok korábbi ellenzéki elnökjelölt, sokkolón nevezte az eseményeket Zuzana Caputová, jelenlegi szlovák elnök is. Igor Matovič korábbi miniszterelnök és Michal Šimečka, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője azonnal kifejezte jókívánságait Ficonak. A Progresszív Szlovákia (PS) elhalasztja a ma estére tervezett tüntetést, amelyet a közmédia szabadságáért hirdettek.

A szlovák belpolitikai szereplők nem reagáltak az eseményekre egységesen, két narratíva jelenik meg jelenleg: a kormánypárti képviselők többnyire az ellenzéket hibáztatják a támadás miatt, míg az ellenzékiek inkább elítélik a merényletet.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is azonnal megszólalt a Facebookon támadást követően:

Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért.

A két kormányfő köztudottan jó kapcsolatot ápol egymással:

A magyar miniszterelnökhöz hasonlóan Európa legfontosabb politikusai is elítélték a támadást, valamint jobbulást kivántak Ficonak. Megszólalt eddig a teljesség igénye nélkül Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Rishi Sunak, brit miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Petr Pavel cseh elnök is.

A kormány irányítását Pozsonyban átmenetileg Robert Kaliňák veheti át:

Szerdán éppen a kihelyezett kormányülésen döntött a szlovák kormány arról, hogy egy harmadik atomerőművi blokkot is felépítenek Bohunicében, kizárólagos szlovák állami tulajdonban, és az orosz Roszatom kizárásával. A tervek szerint az egy 1200 MW-os atomerőművi blokkról szóló tendert még a mostani kormányciklus során szeretnék végig vinni, tehát 2027-ig. Az oroszokat kizárták az építkezésekből, amerikai, francia és koreai cégek jelentkezésére számítottak.

Címlapkép forrása: EU

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
zágráb