Trump után újabb élvonalbeli politikust fogtak perbe: kémkedés a vád
Globál

Trump után újabb élvonalbeli politikust fogtak perbe: kémkedés a vád

Portfolio
Hétfőn kezdődött Bob Menendez, New Jersey-i demokrata szenátor büntetőtárgyalása, akit többek közt kémkedéssel, kenőpénz elfogadásával, zsarolással és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolnak. A szövetségi ügyészség szerint Menendez az egyiptomi kormánnyal játszhatott össze busás juttatásokért cserébe: a hivatalához továbbra is ragaszkodó politikus otthonában aranyrudakat és egy luxus Mercedest is felleltek, amelyeket az arab országtól kaphatott.

Miközben az amerikai közvélemény Donald Trump volt amerikai elnök és idei republikánus aspiráns hallgatási pénzekkel összefüggő tárgyalására figyel elsősorban, a szenátus tagjaként 2006 óta szolgáló Bob Menendez New Jersey-i szenátor 18 vádpontban indult perében hétfőn megkezdődött az esküdtszék kiválasztása - írja a BBC.

A 2023-ig a szenátus külügyi bizottságának elnökeként is munkálkodó demokrata politikust azzal vádolják, hogy külföldi kormányoktól kenőpénzt és különböző ajándékokat fogadott el. A hatóságok 2022-ben 100 ezer dollár értékben aranyrudakat, borítékokba és kabátokba rejtve több százezer dollár készpénzt, valamint egy luxus Mercedest is találtak a prominens latino szenátor otthonában. A vád szerint mindezt az egyiptomi és katari kormányoktól kaphatta

titkosított információk átadásáért és a washingtoni döntéshozatal befolyásolásáért cserébe.

A politikust már 2017-ben is korrupcióval vádolták, akkor egy floridai szemésztől elfogadott ajándékokért cserébe végrehajtott szívességek miatt. Az a per azonban vakvágányra futott, a vádpontok egy részét pedig megsemmisítették.

Noha saját pártjából is erre szólították fel, Menendez azóta sem mondott le szenátori pozíciójáról.

A politikus ártatlannak vallotta magát, a szövetségi ügyészség vádemelését pedig "alaptalan kitalációnak" és etnikai alapú "üldöztetésnek" nevezte.

A törvényszék nem engedélyezte Menendez számára, hogy a mentelmi jogával védekezzen, azzal azonban érvelhet, hogy a tettei az amerikai közjót szolgálták. Emellett azt sem hagyta jóvá a New York-i szövetségi bíróság, hogy Menendez generációkon átívelő traumájával magyarázza az otthonában felhalmozott vagyont: a szenátor elmondása szerint családja megtakarításainak nagy részét elkobozta a kubai kormány, apja pedig megrögzött szerencsejátékos volt, aki nem tudta törleszteni adósságait, és később öngyilkos lett.

Menendez feleségét és az ügylet két másik résztvevőjét is vád alá helyezték. A szenátor pere akár két hónapig is eltarthat, és több évtizednyi börtön is várhat rá, ha bűnösnek találják.

Címlapkép: Robert Menendez New Jersey-i demokrata szenátor távozik a szövetségi bíróságról New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. május 13-án, hétfőn. Címlapkép forrása: Victor J. Blue/Bloomberg via Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
zágráb