Lesújtó jelentés jött Ukrajnáról, ez is a háború miatt van
Globál

Lesújtó jelentés jött Ukrajnáról, ez is a háború miatt van

Portfolio
A szegénységben élő ukránok száma 2020 óta 1,8 millióval nőtt, a lakosság mintegy 29%-a sorolható ebbe a kategóriába a Világbank friss jelentése szerint.

Arup Banerji, a Világbank kelet-európai regionális igazgatója szerint a helyzet sokkal rosszabb lenne, ha Ukrajna nem kapott volna jelentős külföldi költségvetési támogatást az öregségi nyugdíjak és a tanárok, orvosok és mások fizetésének kifizetésére.

"Ha a nemzetközi partnerek,

különösen az Egyesült Államok, nem fordított volna erre a célra forrásokat, akkor hárommillióval több ember élne szegénységben

- mondta a Reutersnek adott interjúban.

A Világbank jelentése, amely legfeljebb 2000 háztartás havi telefonos felmérésén alapul, úgy becsülte, hogy tavaly mintegy 9 millió ukrán élt szegénységben. Az ország összlakosságát jelenleg 32 millióra becsülik.

A szegénység növekedését a csökkenő foglalkoztatottság okozta: a háború előtt dolgozó felnőttek több mint egyötöde elvesztette állását - áll a jelentésben.

A felmérés azt is kimutatta, hogy az öregségi nyugdíjak 97%-át és a szociális segélyek 85%-át időben folyósították, ami kulcsfontosságú tényező abban, hogy még többen ne kerüljenek szegénységbe. A felmérés szerint a nyugdíjak és más szociális segélyek segítettek kompenzálni a veszélyeztetett háztartásokban a munkahelyek elvesztésének negatív hatását.

Banerji szerint Ukrajna legnagyobb kihívása továbbra is a biztonság és a háború befejezése, de az ukrán tisztviselők a körülmények között is nagyszerű munkát végeztek a gazdaság irányításában.

Címlapkép: Sűrű fekete füst tör a magasba egy barkácsáruházat ért orosz légitámadást követően az észak-ukrajnai Harkivban 2024. május 25-én. A támadásban legkevesebb két ember életét vesztette, több tucatnyian megsebesültek. Forrása: MTI Fotó/Szergej Kozlov

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán katonák Patriot Németország