Elmondta a NATO-főtitkár, miért találkozik szerdán Orbán Viktorral
Globál

Elmondta a NATO-főtitkár, miért találkozik szerdán Orbán Viktorral

Portfolio
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Bukaresti Kilencek (B9) rigai csúcstalálkozóján megszólalt az Orbán Viktorral tervezett szerdai találkozója kapcsán.

Először Orbán Viktor miniszterelnök említette a választások után adott hétfői exkluzív interjújában, hogy szerdán Budapestre látogat a NATO főtitkára. Időközben a NATO honlapján is megjelent, hogy Jens Stoltenberg a magyar kormányfővel találkozik.

A Euronews beszámolója szerint a B9-országok rigai csúcstalálkozóján a főtitkár beszélt magyarországi látogatásáról is.

Főtitkárként munkám része, hogy meglátogassam a NATO-tagországok vezetőit, hogy megbizonyosodjam arról, egyetértünk-e. Várom, hogy leüljünk és tárgyaljunk a washingtoni csúcstalálkozó napirendjéről, amely magában foglalja mind a NATO biztonságát és elrettentő erejét, mind Ukrajna támogatását

– mondta Stoltenberg az Orbán Viktorral tervezett egyeztetésről, hozzátéve, reméli, hogy mindegyik tagország rábólint az Ukrajnának nyújtott segélyek koordinációjának megerősítésére, illetve a pénzügyi támogatás jóváhagyására.

Jens Stoltenberg és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót is tartanak találkozójuk után.

A B9-ek rigai csúcstalálkozóján, ahol Jens Stoltenberg is megjelent, nem vett részt Sulyok Tamás köztársasági elnök, aki eredetileg hivatalos volt az eseményre. A B9-es csoport a NATO keleti tagállamait tömörítő laza együttműködés, amelynek Magyarország is tagja.

A Financial Times kedden arról írt, hogy forrásai szerint

a Magyarországon kívüli másik nyolc tag Magyarország kizárásának lehetőségéről tárgyalt a Bukaresti Kilencek későbbi találkozóiról.

A legutóbbi üléseken Magyarország megvétózta a csoport közös nyilatkozatait, amelyek az Ukrajnának nyújtott támogatás növelésére vonatkoztak, valamint a NATO azon lépéseinek jóváhagyását, amelyek az országnak nyújtott katonai támogatás fokozására vagy a csatlakozási kérelmének felgyorsítására irányultak – írta a gazdasági lap, amely szerint Magyarország kedden is meg akart vétózni egy nyilatkozattervezetet, amelyben a többiek korábban már megegyeztek.

Egy forrás szerint a keddi találkozó volt az utolsó ebben a formátumban.

Edgars Rinkevics lett elnök a rigai találkozó után azt mondta, a keleti NATO-tagállamok a jövőben koordináltabb megközelítést alkalmaznak Ukrajna támogatását illetően – írja a Reuters.

A hírügynökség azt is megjegyzi, Sulyok Tamáson kívül Zuzana Čaputová  szlovák államfő sem vett részt a találkozón, az ő ötéves ciklusa azonban a héten lejár.

A PAP lengyel hírügynökség szerint a csúcson a lett, a lengyel és a román államfő közös nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélik Oroszország NATO-területen folytatott hibrid tevékenységeit: a szabotázsakciókat, erőszakos tetteket, az elektronikus és kibertámadásokat, a határoknál zajló provokációkat, a dezinformációs kampányokat és más hibrid műveleteket.

Címlapkép forrása: Antonio Masiello/Getty Images

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
Ukrán katonák Patriot Németország