Halálzónával próbál ráijeszteni Amerika legnagyobb riválisára
Globál

Halálzónával próbál ráijeszteni Amerika legnagyobb riválisára

Portfolio
A The Washington Post számolt be arról, hogy az Egyesült Államok vezetése nem nézi tétlenül a kínai hadsereg megerősödését, valamint az egyre aggasztóbbnak vélt fenyegetéseit a vitatott hovatartozású Tajvan szigete ellen. Az elrettentéshez taktikát is dolgoztak ki Washingtonban.

Amerikai források szerint Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította a Népi Felszabadító Hadsereget (PLA) arra, hogy 2027-re álljon készen Tajvan bekebelezésére. Az Egyesült Államok is készül egy esetleges nagyszabású hadműveletre, Washington legfontosabb célja, hogy a tervezett invázió ne legyen sikeres. Samuel Paparo admirális, az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság (INDOPACOM) új vezetője szerint Peking elrettentése a legfontosabb cél, de új drónképességeket is terveznek a térségbe telepíteni, hogy ezekkel lelassítsák a keleti nagyhatalom alakulatait, ameddig további segítség érkezik a sziget védelmére.

Az Egyesült Államok eddig a „stratégiai kétértelműség” politikáját választották, azaz nem kötelezték el magukat egyértelműen Tajvan mellett, de nem is jelentették ki ennek az ellenkezőjét.

A stratégia értelmében az amerikai elnök, Joe Biden korábban támogatásáról biztosította Tajpejt, később aztán ettől némileg visszakozott. Paparo szerint a helyzet több szempontból is nehéz számukra:

Rövid, éles háborút akarnak ajánlani a világnak, hogy kész tény legyen, mielőtt a világ összeszedné magát

– mondta el az admirális Peking terveiről, majd hozzátette, hogy nem fogják tétlenül várni Kína lépéseit:

Az én feladatom annak biztosítása, hogy mostantól 2027-ig és azon túl az amerikai hadsereg és a szövetségesek képesek legyenek a győzelemre.

Az INDOPACOM azt is kifejtette, hogy pontosan mire számíthatnak a támadó egységek a Tajvani-szorosban:

A Tajvani-szorost egy pilóta nélküli pokollá akarom változtatni, számos titkos képesség felhasználásával.

A „Hellscape” elnevezést kapó stratégia szerint pilóta nélküli drónok ezreivel árasztaná el az amerikai hadsereg a kevesebb mint 200 kilométer széles tengerszorost, amelyek kíméletlenül lecsapnának a PLA alakulataira. Az elképzelés szerint ezzel legalább egy hónapra megtorpanásra késztetnék a kínai hadihajókat és repülőgépeket, ennyi idő alatt pedig a térségbe tudnának érni a nyugati csapatok. Paparo nem osztott meg részleteket arról, hogy pontosan milyen elemekből épül fel a taktika, de az amerikai drófejlesztéseket már az orosz-ukrán háború tapasztalatai alapján elkezdték átalakítani. Ez arra utal, hogy máshol is bevethetik a pilóta nélküli fegyvereket.

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
Ukrán katonák Patriot Németország