Kína már dörzsölheti a tenyerét: máris súlyos válsággal kell szembenéznie az új elnöknek a szomszédban
Globál

Kína már dörzsölheti a tenyerét: máris súlyos válsággal kell szembenéznie az új elnöknek a szomszédban

Portfolio
Tajvanban május 20-án iktatták be ceremoniális eseményen az új elnököt, Laj Csing-töt. Az államfő ciklusának kezdete azonban már rögtön az elején súlyos válsággal néz szembe – számolt be a Nikkei Asia.

2024 januárjában tartottak választásokat Tajvanban, ahol az Amerika-barát Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelölte kapta a legtöbb szavazatot. Az államfői győzelem mellett viszont nem sikerült a parlamentben is többséget elérni, így sejthető volt, hogy a nehéz évek várnak Laj Csing-töre. A kormánypárt félelmei gyorsan be is igazolódtak, szinte azonnal belpolitikai feszültségeket okozott a pártok ellenállása.

A feszültséget most egy olyan törvényjavaslat okozza, amely szerint a korábbiaknál nagyobb felhatalmazást kapnának a törvényhozók.

A DPP-vel szemben Kínával barátságosabb álláspontot képviselő Kuomintang (KMT) és a Tajvani Néppárt egy olyan elképzelést akarnak keresztülvinni a parlamenten, amely súlyos vitákat szült. A feszültség verekedéseket eredményezett a törvényhozás épületében, ahol a kormánypárti és az ellenzéki képviselők estek egymásnak. A javaslat lényege az lenne, hogy a büntethetővé teszi a „parlament megvetését”, miközben a törvényhozók az eddigieknél nagyobb ellenőrzési joggal rendelkeznének. Ennek részeként meghallgatásra hívhatnának be különböző tisztségviselőket, valamint magát az elnököt is. A DPP szerint a javaslat kizárólag a kormányzati működés ellehetetlenítésére irányul.

Az országban a kormánypárt attól tart, hogy a többségben lévő ellenzék hatalmas összegeket követelhet magának olyan projektekhez, amelyek kizárólag a saját körzetükben lehet alkalmas a népszerűségük növelésére. A válság az eddigieknél nagyobb veszéllyel is fenyeget: tartanak attól, hogy nem sikerül majd a fegyverkezési programot megvalósítani.

A problémák már Tajpej legfontosabb szövetségesei figyelmét is felkeltette, amerikai képviselők már figyelmeztették a tajvani ellenzéket, hogy fejezzék be a hatalmi játszmázásokat.

A tajvani belpolitikai viszálynak Kína örülhet a legjobban, ugyanis a belpolitikai instabilitás egyértelműen az ő kezükre játszik. Peking vitatatja a sziget kvázi független működését, szerinte a szárazföld egyértelműen Kínához tartozik. Május végén nagyszabású katonai hadgyakorlatba kezdtek Tajvan körül, amellyel jelezte a területi igényeit.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bundeswehr német hadsereg tank harckocsi stock