Kína már dörzsölheti a tenyerét: máris súlyos válsággal kell szembenéznie az új elnöknek a szomszédban
Globál

Kína már dörzsölheti a tenyerét: máris súlyos válsággal kell szembenéznie az új elnöknek a szomszédban

Portfolio
Tajvanban május 20-án iktatták be ceremoniális eseményen az új elnököt, Laj Csing-töt. Az államfő ciklusának kezdete azonban már rögtön az elején súlyos válsággal néz szembe – számolt be a Nikkei Asia.

2024 januárjában tartottak választásokat Tajvanban, ahol az Amerika-barát Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelölte kapta a legtöbb szavazatot. Az államfői győzelem mellett viszont nem sikerült a parlamentben is többséget elérni, így sejthető volt, hogy a nehéz évek várnak Laj Csing-töre. A kormánypárt félelmei gyorsan be is igazolódtak, szinte azonnal belpolitikai feszültségeket okozott a pártok ellenállása.

A feszültséget most egy olyan törvényjavaslat okozza, amely szerint a korábbiaknál nagyobb felhatalmazást kapnának a törvényhozók.

A DPP-vel szemben Kínával barátságosabb álláspontot képviselő Kuomintang (KMT) és a Tajvani Néppárt egy olyan elképzelést akarnak keresztülvinni a parlamenten, amely súlyos vitákat szült. A feszültség verekedéseket eredményezett a törvényhozás épületében, ahol a kormánypárti és az ellenzéki képviselők estek egymásnak. A javaslat lényege az lenne, hogy a büntethetővé teszi a „parlament megvetését”, miközben a törvényhozók az eddigieknél nagyobb ellenőrzési joggal rendelkeznének. Ennek részeként meghallgatásra hívhatnának be különböző tisztségviselőket, valamint magát az elnököt is. A DPP szerint a javaslat kizárólag a kormányzati működés ellehetetlenítésére irányul.

Az országban a kormánypárt attól tart, hogy a többségben lévő ellenzék hatalmas összegeket követelhet magának olyan projektekhez, amelyek kizárólag a saját körzetükben lehet alkalmas a népszerűségük növelésére. A válság az eddigieknél nagyobb veszéllyel is fenyeget: tartanak attól, hogy nem sikerül majd a fegyverkezési programot megvalósítani.

A problémák már Tajpej legfontosabb szövetségesei figyelmét is felkeltette, amerikai képviselők már figyelmeztették a tajvani ellenzéket, hogy fejezzék be a hatalmi játszmázásokat.

A tajvani belpolitikai viszálynak Kína örülhet a legjobban, ugyanis a belpolitikai instabilitás egyértelműen az ő kezükre játszik. Peking vitatatja a sziget kvázi független működését, szerinte a szárazföld egyértelműen Kínához tartozik. Május végén nagyszabású katonai hadgyakorlatba kezdtek Tajvan körül, amellyel jelezte a területi igényeit.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
brit választások munkáspárt