Orosz kémhálózatot lepleztek le Európában, elfogták az egyik központi figurát
Globál

Orosz kémhálózatot lepleztek le Európában, elfogták az egyik központi figurát

Portfolio
Letartóztattak egy orosz nőt Dániában, és vádat emeltek ellene, mert a gyanú szerint az orosz hírszerzéssel dolgozott együtt. A letartóztatásra azt követően került sor, hogy a dán DR nyilvánosságra hozta, hogy egy orosz állami alap nagy összegeket küldött különböző cégeknek és személyeknek szerte Európában. A nő több százezer koronát kapott az orosz államtól.

A kémkedéssel gyanúsított nőt a büntető törvénykönyv 108. paragrafusának megsértésével vádolják, amely tiltja külföldi hírszerző szolgálat működésének lehetővé tételét – beleértve a befolyásolási tevékenységekben való együttműködést is. Jørn Vestergaard, a Koppenhágai Egyetem büntetőjogi professzor emeritusa szerint ez az első eset, hogy Dániában letartóztatnak egy személyt illegális befolyásolási tevékenység puszta gyanújával – írja a DR.dk.

A moszkvai Pravfondról – vagyis egy külföldi ügynökök kifizetésére használt orosz állami alapról – szóló leleplezések az alapítvány belső dokumentumain alapulnak, amelyeket a DR egy külföldi, nyugati hírszerző szolgálattól szerzett meg, és osztott meg más európai médiumokkal. A dokumentumokból kiderül, hogy 2017 óta az alapítvány legalább 338 ezer dán koronát utalt ki annak a tanácsadó szolgálatnak, amelyet a nő Zeelandon működtetett. A dokumentumok szerint a pénzt az orosz hírszerző szolgálat, az SzVR egyik tisztje fizette ki, aki az alapítványnál dolgozik, és az északi és balti államokbeli projekteknek való pénzosztásért felelős.

Több európai hírszerző szolgálat arról tájékoztatta a DR-t, hogy a tanácsadó központok egy orosz propagandaakció részét képezik, amelynek célja, hogy történeteket kreáljanak az orosz anyanyelvű állampolgárok külföldi diszkriminációjáról.

A végső cél az észt hírszerző szolgálat, a KAPO szerint az, hogy „indokot teremtsenek a más országok belügyeibe való közvetlen beavatkozásra”.

A nő a dániai orosz közösség központi alakja, és a külföldön élő orosz anyanyelvűekért tett erőfeszítéseiért többször kapott kitüntető oklevelet az orosz külügyminisztériumtól. Emellett ő a koordinátora a minden év május 9-én megrendezésre kerülő világméretű orosz ünnepség dán részének. Az esemény eredetileg a nácik második világháborús kapitulációjának megünnepléséről szólt, de szakértők szerint az orosz állam most propagandaként használja az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A nő elleni ügyben továbbra is folyik a nyomozás, és várhatóan a kihallgatása után szabadon engedik. A dániai orosz nagykövet „arcátlan provokációnak” nevezte a letartóztatást, és követelte, hogy a dán hatóságok „azonnal engedjék szabadon állampolgárunkat”. A Pravfondot az EU 2023 júniusa óta szankciókkal sújtotta, mert hozzájárult „az instabilitás és a megosztottság megteremtéséhez”, és „fontos támogató szerepet” játszott „a Kreml elsődleges propagandaüzeneteinek” terjesztésével. Az alap teljes neve „A külföldön élő honfitársak jogainak támogatására és védelmére létrehozott alap”, és 2012 óta számos személynek és projektnek osztott pénzt az EU nagy részén. Csak 2023-ban a Pravfond összesen valamivel kevesebb mint 18 millió dán koronának megfelelő összeget kapott, a pénz nagy része az orosz államtól származik.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
GettyImages-2157676211