Őrületes tempóban fejleszti légierejét a keleti nagyhatalom: kezd eluralkodni a pánik a legnagyobb riválison
Globál

Őrületes tempóban fejleszti légierejét a keleti nagyhatalom: kezd eluralkodni a pánik a legnagyobb riválison

Portfolio
Kína évek óta folyamatosan egyre jobban növeli a hadereje fejlesztésére szánt összeget, amelynek köszönhetően folyamatosan egyre modernebb eszközöket mutatnak be. Peking ambiciózus tervei között szerepel, hogy 2035-re már ezer darabosra növelje az ötödik generációs vadászgépek számát a légierő kötelékében, miközben India pánikolva igyekszik behozni a lemaradását - írja az EurasianTimes.

Peking a második ország volt, amely rendszeresítette a légierőben az ötödik generációs vadászgépeket, sőt, már a hatodik generációs járművek kifejlesztésén fáradoznak. A J-20-asokat 2016-ban mutatták be hivatalosan egy évvel később pedig már a légierőnél is szolgálatba álltak az első vadászgépek. A hivatalos információk szerint a PLAAF (People’s Liberation Army Airforce) már több mint 200 darabbal rendelkezik a csúcsmodern járművekből, de a célok nem állnak meg itt:

2027-re 400-ra, 2035-re pedig 1000 darabosra bővítenék a J-20-asok számát.

A légierő fejlesztésében szeretné behozni a jelentős lemaradását India, a dél-ázsiai országban a saját fejlesztésű fegyverek kifejlesztésére helyzeték a hangsúlyt. Az indiai hadiipar megkapta a kormány jóváhagyását a saját ötödik generációs vadászgépük (Advanced Medium Combat Aircraft – AMCA) megtervezésére. Ennek az első kísérleti példányai viszont csak 2035-ban emelkedhetnek levegőbe, amikor már az északi riválisnak a tervek szerint ezer fog a legmodernebb technológiát képviselő gépekből a rendelkezésre állni.

A versenyfutást jól jellemzi, hogy India nemrégiben francia gyártású negyedik generációs Rafale vadászgépekből vásárolt be 36 darabot, amelyeket a vitatott himalájai határvidékhez közel eső bázisokra telepített. Erre válaszul Peking J-10-es és J-20-as repülőket telepített a határ másik felére.

A lemaradást érzékelték Újdelhiben is, ezért egyre többen szólalnak fel a projekt felgyorsítása érdekében. Felmerült, hogy a katonai nagyhatalom esetleg társul ás országok ötödik generációs vadászgépeket fejlesztő programjaihoz, de egyelőre még inkább egyedül futnának neki a nagyszabású projektnek. Az indiai légierő képességeivel kapcsolatban állandóan elhangzik az a kritika, hogy nem rendelkeznek elég modern gépekkel, miközben a legfőbb riválisoknak számító Kína és Pakisztán folyamatosan fejleszti a saját képességeit. A lemaradás egyben azt is jelentheti, hogy a Iszlámábád hamarabb fog hozzájutni ötödik generációs vadászgépekhez Pekingtől, mint ahogy Újdelhi képes lesz a saját verzióját kifejleszteni. Ez pedig

kettős harapófogóba helyezné Indiát: egyszerre két oldalról köröznék le a riválisok.

Címlapkép forrása: Meng Fanshuo/VCG via Getty Images

Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

KonyhaKontrolling

Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-r

Kiszámoló

Uniós országok adósbesorolása

A hitelminősítők félévente elmondják a véleményüket egy-egy országról, ezzel segítve a befektetőket, hogy kinek milyen kamat mellett, milyen kockázati felárral adjanak kölcsön. A három na

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1310108875