Összeállnának Macron ellenfelei, azonnal pártszakadás lett a vége
Globál

Összeállnának Macron ellenfelei, azonnal pártszakadás lett a vége

Portfolio
A francia konzervatív Köztársaságiak vezetője, Eric Ciotti szövetségre lépne Marine Le Pen szélsőjobboldali pártjával az előrehozott választásokon, ami jelentős politikai változást hozhat. Macron elítélte a lépést, míg a piacok aggodalommal reagáltak.

A francia politikai életben jelentős változások zajlanak, miután Eric Ciotti, a konzervatív Köztársaságiak (LR) vezetője kedden felhívást intézett pártja és Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Összefogásának (RN) jelöltjei közötti szövetségre az előrehozott parlamenti választásokon.

„Ugyanazokat a dolgokat mondjuk, úgyhogy hagyjuk abba az elképzelt szembenállás folytatását” – nyilatkozta Ciotti a TF1 televíziónak. „Ezt akarja a választóink túlnyomó többsége. Azt mondják nekünk, hogy »egyezzünk meg«”.

Ciotti kijelentései Emmanuel Macron elnök váratlan döntését követően hangzottak el, miszerint előrehozott választásokat ír ki azután, hogy szombaton a Nemzeti Tömörülés (RN) jelentős győzelmet aratott.

A bejelentés komoly feszültséget keltett az LR soraiban is. Több törvényhozó azonnal kilépett a pártból, tiltakozásul Ciotti javaslata ellen.

"Elképzelhetetlen számomra (és sok LR-képviselő számára), hogy bármilyen megállapodás vagy szövetség létrejöjjön az RN-nel" - mondta Philippe Gosselin, az LR egyik törvényhozója. Hozzátette, hogy az LR törvényhozói új frakciót hoznának létre.

Miközben Ciotti próbálja egyben tartani pártját és új szövetségeket keresni, Marine Le Pen unokahúga, Marion Marechal bejelentette, hogy a másik, kisebbik, Eric Zemmour által vezetett szélsőjobboldali nem tudott választási megállapodást kötni az RN-nel.

Egy hétfői közvélemény-kutatás szerint az euroszkeptikus RN várhatóan a legerősebb erő lehet a francia nemzetgyűlésben.

Macron tábora gyorsan elítélte Ciotti megjegyzéseit. Gerald Darmanin belügyminiszter szerint ezek a kijelentések emlékeztetnek arra az 1938-as müncheni egyezményre, amelyet Franciaország és Nagy-Britannia kötött a náci Németországgal.

Macron bejelentése után gyengülni kezdett az euró, valamint esett a francia tőzsde is.

Az RN protekcionista gazdaságpolitikája és bevándorlásellenes programja komoly vitákat váltott ki. A párt magasabb állami kiadásokat javasolt annak ellenére is, hogy Franciaország államadóssága már így is jelentős.

Marine Le Pen pártja egy hétfőn közzétett felmérés szerint 235-265 mandátumot szerezne a nemzetgyűlésben - ez hatalmas ugrás lenne jelenlegi 88 mandátumukhoz képest -, de nem érné el az abszolút többséget jelentő 289-et.

A Köztársaságiakat ugyanebben a felmérésben 40-55 mandátumra mérték.

Forrás: Reuters

Címlapkép: Eric Ciotti, a Les Republicains képviselőcsoport képviselője beszél a sajtónak a nemzetgyűlésben. A fotó forrása: SOPA Images via Getty Images

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-2157676211