Üzenik a kutatók: ezeket az élelmiszereket fogyaszd, ha jót akarsz magadnak
Globál

Üzenik a kutatók: ezeket az élelmiszereket fogyaszd, ha jót akarsz magadnak

Portfolio
Szakértők szerint a növényi alapú étrend csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát - írta meg a CNN. Ezzel együtt az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halálozás veszélyét.

Az utóbbi években egyre többen fordulnak a növényi alapú étrend felé, nemcsak az egészségük megőrzése érdekében, hanem a bolygó védelméért is.

Ne gondoljuk azonban azt, hogy minden ami növényi, egyben egészséges is. Az is fontos, hogy mennyire feldolgozott termékekről van szó.

Nem feltételezhetjük mindig, hogy a növényi alapú azt jelenti, hogy egészséges, hiszen végül is a cukor is növényi alapú

- mondta a témáról Duane Mellor, az Aston Medical School dietetikusa.

Sok olyan élelmiszer van, amelyek technikailag növényi alapúak, de az emberek többsége nem tartaná őket az egészséges étrend részének. Ilyenek például a kekszek, chipsek és különféle üdítőitalok is.

Egy új tanulmány szerint az ilyen ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek fogyasztása drámaian megemeli a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével is.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek többféle ipari folyamaton mennek keresztül. Többek között hőkezelésen, tápanyagok különválasztásán és vegyi anyagok hozzáadásán, a kívánt szín és íz elérése érdekében.

A feldolgozatlan élelmiszerek közé sorolhatóak a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a tojás és a tej. A fűszernövények, bizonyos konzerves termékek és a fagyasztott zöldségek pedig minimálisan feldolgozott élelmiszernek számítanak.

A The Lancet Regional Health - Europe folyóiratban közzétett tanulmány több mint 118 ezer ember adatait vizsgálta. Az eredmények szerint az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek 5%-kal növelték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és 13%-kal a korai halálozás kockázatát.

Feranda Rauber, a Nupens/USP kutatója szerint a feldolgozásból eredő adalékanyagok oxidatív stesszt és gyulladást is okozhatnak a szervezetben, amelynek számos kockázata van egészségünkre.

A kutatás azt is kimutatta, hogy ha az ultrafeldolgozott ételek 10%-át friss, vagy minimálisan feldolgozott növényekkel helyettesítjük, akkor 7%-al csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Széles körben elfogadott, hogy a kiegyensúlyozott növényi alapú étrend kedvezően hat a szív- és érrendszeri egészségre.

- kommentálta az eredményeket Tom Sanders a londoni King's College dietetikusa, aki szerint már jól ismert tényekről van szó.

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
Ukrán katonák Patriot Németország