Üzenik a kutatók: ezeket az élelmiszereket fogyaszd, ha jót akarsz magadnak
Globál

Üzenik a kutatók: ezeket az élelmiszereket fogyaszd, ha jót akarsz magadnak

Portfolio
Szakértők szerint a növényi alapú étrend csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát - írta meg a CNN. Ezzel együtt az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halálozás veszélyét.

Az utóbbi években egyre többen fordulnak a növényi alapú étrend felé, nemcsak az egészségük megőrzése érdekében, hanem a bolygó védelméért is.

Ne gondoljuk azonban azt, hogy minden ami növényi, egyben egészséges is. Az is fontos, hogy mennyire feldolgozott termékekről van szó.

Nem feltételezhetjük mindig, hogy a növényi alapú azt jelenti, hogy egészséges, hiszen végül is a cukor is növényi alapú

- mondta a témáról Duane Mellor, az Aston Medical School dietetikusa.

Sok olyan élelmiszer van, amelyek technikailag növényi alapúak, de az emberek többsége nem tartaná őket az egészséges étrend részének. Ilyenek például a kekszek, chipsek és különféle üdítőitalok is.

Egy új tanulmány szerint az ilyen ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek fogyasztása drámaian megemeli a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével is.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek többféle ipari folyamaton mennek keresztül. Többek között hőkezelésen, tápanyagok különválasztásán és vegyi anyagok hozzáadásán, a kívánt szín és íz elérése érdekében.

A feldolgozatlan élelmiszerek közé sorolhatóak a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a tojás és a tej. A fűszernövények, bizonyos konzerves termékek és a fagyasztott zöldségek pedig minimálisan feldolgozott élelmiszernek számítanak.

A The Lancet Regional Health - Europe folyóiratban közzétett tanulmány több mint 118 ezer ember adatait vizsgálta. Az eredmények szerint az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek 5%-kal növelték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és 13%-kal a korai halálozás kockázatát.

Feranda Rauber, a Nupens/USP kutatója szerint a feldolgozásból eredő adalékanyagok oxidatív stesszt és gyulladást is okozhatnak a szervezetben, amelynek számos kockázata van egészségünkre.

A kutatás azt is kimutatta, hogy ha az ultrafeldolgozott ételek 10%-át friss, vagy minimálisan feldolgozott növényekkel helyettesítjük, akkor 7%-al csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Széles körben elfogadott, hogy a kiegyensúlyozott növényi alapú étrend kedvezően hat a szív- és érrendszeri egészségre.

- kommentálta az eredményeket Tom Sanders a londoni King's College dietetikusa, aki szerint már jól ismert tényekről van szó.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
brit választások munkáspárt